Gyurcsány Ferenc megszervezi a demokratikus ellenzéket

2011.04.16. 20:01
A köztársaságon sebet ejt a Fidesz az új alkotmány elfogadásával, de nem pusztítja el. Magyarország 2004–2009 közötti miniszterelnöke szerint meg kell szervezni a demokratikus ellenzéket. A charta rendezvényén úgy tűnt, Gyurcsány Ferenc alkalmasnak tartja magát ennek a feladatnak az elvégzésére. Magyarországért! A köztársaságért!

Lehet pöckösen járni Európa utcáin, jelentette ki Gyurcsány Ferenc, de mire ez a viccesre sikeredett mondat elhagyta a száját, addigra több mint két óra eltelt a Magyar Demokratikus Charta nagygyűléséből, és a magas átlagéletkorú törzsközönség idősebb része, valamint az ártatlan riporterek alig álltak a lábukon. Az exminiszterelnök a fenti megállapítással arra utalt, hogy Orbán Viktor a legmagányosabb politikus Európában, mert kizárta magát a demokraták közül. Hiszen hiába az unió soros elnöke Magyarország, senki sem látogat el hozzánk, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy, David Cameron sem járt nálunk, azért nem, mert nem akarnak az önkényuralomra törő kormányfővel egy fényképen szerepelni.

Minden jól indult. Először is sokan érkeztek metróval Budáról, hiába az a városrész a legjobboldalibb az egész országban. Másodszor, amikor kibukkantunk a felszínre a Kossuth téren, rengeteg rendőrt, tűzoltót és egyéb rendvédelmist láttunk masírozni, érdekes táblákkal, az egyiken például ez állt: "Mi a macskának is segítünk, nekünk a kutya sem?" A Charta-rendezvényre igyekvők mind megálltak, hogy megtapsolják a felvonulókat, akik nem maradhattak adósok, megtapsolták az őket megtapsolókat. A lelkek összeforrtak, jó érzés töltötte el a szíveket.

1848 vívmányait is megtagadják

A Batthyány-örökmécsesnél közben szépen gyülekezett a Ferenc-drukker nép, kicsit ritkábban voltunk, mint amire számítani lehetett, de vagy ötezer ember biztos összejött. A perecárusokat meg akartuk kérdezni a végén, érdemes volt-e kitelepülni, de a fent vázolt elhúzódás miatt füstbe ment e tervünk. A közönség mindenekelőtt értelmiségi kinézetű ötvenesekből, hatvanasakból, hetvenesekből állt, bár persze előfordultak a téren fiatalabb demokraták is. Feltűnően sokan szorongattak a kezükben Népszavát. Hiába kerestük, osztogatják-e valahol a baloldali gondolkodás egyik utolsó bástyáját, nem találtuk meg a forrást. Celebspottingban sem sikerült igazán jó teljesítményt nyújtanunk, Győrffy Miklós tévésen, Böhm András egykori fővárosi SZDSZ-frakcióvezetőn és Bodor Pál diurnuson kívül nem nagyon vettünk észre senkit.

15:05-kor menetrend szerint elkezdődött a műsor, videóüzenetekkel, mindjárt az első alkalmából Konrád György író vont párhuzamot Horthy Miklós, Kádár János és Orbán Viktor között, majd jöttek még sokan mások, több szakaszban, Heller Ágnes idős filozófustól Debreczeni József gyurcsányista közíróig. Voltak meglepő felbukkanások is, a két legnagyobb: Pálffy G. Istváné, a 90-es évek eleji médiaháború antallista vezéralakjáé és Pusztai Erzsébeté, az első Orbán-kormány egészségügyi államtitkáráé. A még nagyobb meglepetés személyesen szólt az egybegyűltekhez, róla később.

A műsort a vetélkedős Vágó István vezette, akit hiába rúgtak ki az egyik kereskedelmi televíziótól pusztán azért, hogy belefojtsák a szót, őt bizony nem lehet csak úgy elhallgattatni. Jöttek a felszólalók. Iványi Gábor metodista lelkész, aki szerint nem nyilasok rontják a levegőt mostanában, hanem sunyilasok. Andrassew Iván Népszava-publicista, aki – tolmácsa, Váradi Júlia közreműködésével, mivel neki magának dolgoznia kellett épp a mellesleg nagy veszélyben forgó Klubrádióban – arra biztatta a jelen lévőket, hogy ne borogassák fel a kukákat. Bauer Tamás, aki a tőle megszokottaknál rövidebben hányta a kormány szemére, hogy nem is az 1949-es, hanem az 1989-es alkotmányt dobják ki, és megtagadják ezenközben 1848 vívmányait is.

Majd hirtelen a képzeletbeli húrok közé csapott a szenvedélyes Kerék-Bárczy Szabolcs, aki fiatalos kiállása ellenére tanácsadóféleség volt már az Antall- majd az Orbán-kormány idején is; az előző ciklusban az MDF elnökségi tagjaként és szóvivőjeként vétette észre magát. Egy pillanatra azt hittük, a következő szónok Dávid Ibolya lesz, de erre sajnos még várni kell. Volt még két beszéd, Niedermüller Péter etnográfusé és Székely Tamás szakszervezeti vezetőé, ám akkortájt már mindenki a nap headlinerjére várt nagyon-nagyon.

A húsvéti alkotmány pünkösdi királyság lesz

Oláh Ibolya táncdalénekes vezette fel őt, a bedöglött gépzenei kíséret nélkül, a capella elénekelvén a Magyarország c. slágert. Itt jegyezzük meg, a korábbi előadók szinte mind amiatt búslakodtak-harcoskodtak, hogy Orbán Viktor nem meri népszavazáson megméretni egypárti alkotmányát. Gyurcsány Ferenc másképpen közelítette meg a témát. Gyurcsány Ferenc tipikus miniszterelnök-jelölti beszédet mondott.

Először is tizenkét pontban vádolta Orbán Viktor mindennel. Azzal, hogy ügyészeket szabadít a demokratákra. Meg azzal, hogy befolyása alá vonja a bírói kart. Valamint azzal, hogy eltiporja a szabad sajtót. Továbbá azzal, hogy nem védi meg a legszegényebbeket, tétlenül nézi az erőszakot. Illetve azzal, hogy szétzilálja a közszférát. Végső soron azzal, hogy önkényuralmi rendszert épít. Gyurcsány Ferenc szerint a demokratikus ellenzék jól tette, hogy távol maradt az alkotmányozástól. Merthogy a húsvéti alkotmány amúgy is pünkösdi királyság lesz.

Mi ilyenkor a teendő? Ezt három pontban lehetett összefoglalni. Mindenekelőtt meg kell szervezni a demokratikus ellenzéket. Megtudtuk, az MSZP-t maga Gyurcsány Ferenc szervezi meg. Olyan pártot csinál belőle, amelyben minden demokrata megtalálja a helyét. Amint ez sikerül, meg kell alkotni a nyugatias polgári Magyarország programját. Csak ezután jön el a kormányváltás ideje.

Hiába skandálta a publikum elszórtan, hogy "Mondjon le!", meg hogy "Orbán, takarodj!", az exminiszterelnök szavaiból az derült ki, még csak a "Húzzunk bele!" aktuális. Mert bár az Orbán-kormány megérdemelné, hogy máris elkergessék, hűbelebalázs módjára nem megy. A köztársaságon sebet ejtenek az új alkotmány elfogadásával, de nem pusztítják el. Felkészülten építhetik tehát újjá az új Magyarországot.

A nyugatias polgári Magyarország programját úgy kell megvalósítani, ha minden rendelkezésére felhatalmazást adtak a szavazók. A kampánykamunak tehát befellegzett. A demokratikus baloldal soha többé nem fog hazudni. Se reggel, se délben, se este. Ez jó hír.