Szabadlábon a Hajdúhadházon előállított öt ember

A bíró szerint nem követtek el szabálysértést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai. A rendőrség képviselője fellebbezett, a Belügyminisztérium is kitart amellett, hogy szerintük igenis elkövették az elfogott emberek a garázdaság szabálysértését. Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő közölte: feljelentést tesznek 18 rendőr és Pintér Sándor belügyminiszter ellen.

Megszüntette a garázdaság miatt indított eljárást a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület öt tagja ellen a Debreceni Városi Bíróság szombaton, és azonnali hatállyal szabadlábra helyezte őket. A rendőrség előző nap Hajdúhadházon állította elő, majd vette őrizetbe az öt férfit, akik szórólapokat osztottak és aláírásokat gyűjtöttek a városban arról, hogy a lakosság támogatja-e társaik városban maradását.

Deli Tímea bíró azzal indokolta döntését: nem minősül szabálysértésnek az, amit az eljárás alá vont személyek tettek. Az érintettek és védőik tudomásul vették a bírósági végzést, a rendőrhatóság képviselője fellebbezett, ezért az ügyben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság hoz jogerős ítéletet.

A tárgyalás több mint négy órán keresztül tartott. Szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, a bíróság utcájába csak igazoltatás után lehetett belépni, több tucat készenléti rendőr volt az utcán és a bíróság épületében is. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület száz tagja kísérte figyelemmel a bírósági eseményt.

A törvény szerint garázdaság szabálysértését az követi el, aki olyan kihívóan közösségellenes magatartást tanúsít, amely alkalmas arra, hogy másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltsen.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai távoznak a Debreceni Városi Bíróságról, ahol megszüntették a garázdaság miatt ellenük indított eljárást. (Fotó: Oláh Tibor)
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai távoznak a Debreceni Városi Bíróságról, ahol megszüntették a garázdaság miatt ellenük indított eljárást. (Fotó: Oláh Tibor)

Gyüre Csaba jobbikos országgyűlési képviselő pénteken bírálta a rendőrség eljárását.  Azt mondta, hogy öt képviselőtársa jelenlétében mintegy 30-40 rendőr megalázó módon ingre vetkőztette, és egyenként legalább tíz percig vizsgálta az ellenőrzés alá vont kilenc ember ruházatát, majd utána vittek el közülük öt embert.

Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő szombaton úgy kommentálta az ítéletet: győzött az igazság, indulnak a kártérítési perek. Rubi kijelentette: "feljelentést teszünk 18 rendőr és Pintér Sándor belügyminiszter ellen, mivel az ő személyes utasítása alapján jártak el az egyesületünkkel szemben."

Szombat délután a Belügyminisztérium rövid közleményben reagált az ítéletre. A közlemény szerint a tárca továbbra is fenntartja álláspontját, miszerint a Hajdúhadházon "járőröző" szervezet tagjai elkövették a garázdaság szabálysértést. "A fekete egyenruhában, provokatívan fellépő emberek félelmet keltenek a helyi cigányságban, amely egy jogállamban elfogadhatatlan" – áll a közleményben, amely emlékeztet arra, hogy a rendőrség benyújtotta fellebbezését, mert nem ért egyet a bíróság döntésével.