A Fidesz 2014-ben megbukik

2011.04.17. 17:07
Több ezer ember takarta el arcát maszkkal az LMP Vörösmarty téri tüntetésén vasárnap kora délután. Schiffer András szerint a Fidesz 2014-ben megbukik, az esztergomi polgármester arról beszélt, hogy kicsiben ők már megtapasztalták, milyen világot akar a kormánypárt.

Ezrek jöttek össze az LMP tüntetésére (a szervezők szerint háromezren), ahol a hétfőn megszavazandó új alkotmány ellen tiltakoztak.

A párt ügyes árukapcsolása volt Esztergom független polgármesterének, Tétényi Évának a meghívása, akivel több száz híve is eljött. A tétényisták „Nagyon nem szeretünk”- feliratú, Meggyes Tamást, a város volt fideszes polgármesterét ábrázoló táblákat tartottak a magasban, de volt fohász is: Esztergom csak rád vár, Viktor. (Tétényi egy héttel ezelőtt gyalog vágott neki Esztergomból Budapestnek, hogy a fideszes többségű, a város működését szerinte ellehetetlenítő közgyűlés feloszlatását kérje.)

Fotó: Szémann Tamás

A tüntetőket a 60-as, 70-es években készült, a mindennapi életet bemutató kisfilmek fogadták, régi Wartburg, közért, Balaton, mintha csak a Filmmúzeumot látnánk, az alákevert, már-már az elviselhetetlenségig monoton zene pedig a jövőt volt hivatva jelezni: ez vár ránk az új alkotmány elfogadása után, egy új Kádár-korszak.

A transzparensek alapján azonban a Horthy-korszak eljövetelétől is félhetnénk, ebben a kérdésben nem volt konszenzus, de az is lehet, hogy nagyon is.

Az esztergomiak mellett egy kis csoportban MSZP-sek álltak, Szanyi Tibor, Horváth Csaba, Török Zsolt, Bárándy Gergely, akik kicsit behúzzák majd a nyakukat, amikor a szónokok kemény szavakkal felelőssé teszik az MSZP kormányzását is azért, hogy most itt tartunk.

De hol is tartunk?

A tüntetők szerint valahol félúton, de hogy hová is juthatunk azt egy orwelli performance mutatta be. Az arcát maszkkal eltakaró narancssárga nyakkendős, öltönyös alak lép a mikrofonhoz: „Tisztelettel köszöntöm önöket, ha akarják, név szerint.” A színpadon mögötte felsorakozók tapsolnak hozzá, mint ahogy minden mondatánál. „A rendezvény ideje alatt csak a legszükségesebb agyi tevékenységet végezzék” – mondja, a közönség pedig a tüntetés előtt kiosztott maszkokkal takarja el arcát.

A maszkos szónok lassan, tagoltan sorol frázisokat: „Akár oda is eljuthatunk, ahonnan nagyapáink indultak”. Vagy: "Nincs más dolgunk, mint bízni a felhatalmazás elsöprő erejében, a többi a mi dolgunk.”

A konferanszié végül Bródy János Maszkabáljára megszabadul öltönyétől és maszkjától („Belépni csak előírt álarcban lehet / S boldogtalan, ki végül mégis kint reked”), és ott áll előttünk egy újpesti LMP-s polgármesterjelölt, Bálint Gergely.

Még demokrácia és már nem demokrácia határmezsgyéjén élünk, mondja Szilágyi Ákos, költő, szerkesztő, orosz-szakértő, aki szerint húsvétkor akarják megölni a húsz éves alkotmányunkat. Amiben bízni lehet, az a közember feltámadása, aki fellázad majd az új alkotmány ellen, de a korábbi, többségi demokráciához már nincs visszatérés, helyette partnerségi demokrácia lesz.

Az állampolgárokat kiskorúnak nézi az új hatalom, még akkor is, ha kikerült a készülő alkotmányból a kiskorúak szavazati joga, bár a legfrissebb felmérések szerint a „hat éven aluli biztos pártválasztók körében a Fidesz nagy fölénnyel vezet.”

Maszkabál

Hatalmas ováció fogadja Tétényi Évát, akkora, hogy olyat ma Orbánon kívül talán egyetlen magyar pártvezér sem kap, Tétényi pedig nem is pártvezér, csak egy független polgármester, akit az LMP-től az MSZP-n át a Jobbikig támogattak a pártok, sőt sok fideszes is rá adta a voksát. Éppen ez utóbbiból van most a probléma, mert a közgyűlésben viszont a Fidesz alkotja a többséget, ahogy már írtuk.

Tétényi szerint Esztergom egyfajta laboratórium, ahol látszik, mi vár az országra, ha nem fogadja el a nemzeti együttműködés rendszerét. „Elég volt, elég volt” – skandálta a tömeg, Tétényi azonban nem akarta meglovagolni a hullámot, hanem visszafogottan ezt mondta: „Oké, elég volt, de tudunk-e valamit együtt tenni?”.

Nos, amit tenni lehet, az az összefogás, egymás segítése, amit megtapasztalt Esztergomban, és ami szerinte az országos politikában is eredményes lehet.

„Hajléktalan, munkanélküli, aktivista” – így mutatkozott be Schádi Tamás, aki többször is megkiabáltatta a közönséget: „Nem hagyjuk, nem hagyjuk” – kiáltotta, amikor a munkanélküliek közterületről való kitiltását vagy a kilakoltatásokat hozta szóba.

„A polgároknak, mint egy elmebetegnek, elvették a jogát attól, hogy az Alkotmánybírósághoz forduljanak” – mondta Schiffer András frakcióvezető, a kivételek között említve Schmitt Pált és a „nemzetiszocialista koalíciót” (na, ekkor húzták be igazán a nyakukat az MSZP-sek), de ezt a nyelvbotlást rögvest MSZP-re és Jobbikra javította. (A jelenlegi parlamenti erőviszonyok alapján az ellenzék csak ilyen összefogással intézhet beadványt az Alkotmánybíróságra.)

Schiffer szerint a Fidesz 2014-be n megbukik, készüljünk, mert akkor majd új Magyarországot kell építeni.