Ismét pattanásig feszült a helyzet Gyöngyöspatán

2011.04.17. 12:57 Módosítva: 2011.04.17. 19:36
Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke egy szombati incidens után azt szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne, mert a Heves megyei rendőröket elfogultnak tartja. A gyöngyöspatai romák azt mondják, egyikük házának ablakát kővel dobták be a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, a polgárőrök szerint viszont csak szóváltás történt. Az intézkedő rendőrök azt állapították meg, hogy nem történt bűncselekmény, ezért az ügyben eljárás sem indult.

Gyöngyöspatai romák elmondása szerint szombat este a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai folyamatosan provokálták őket és egy családi ház ablakát is betörték kővel. A Klub Rádió értesülése szerint "a Véderő, a Betyársereg, a Titkolt Ellenállás és a Szebb Jövőért szervezet több tagja részegen, ostorokat csattogtatva vonult fel és halállal fenyegette a romákat". A szélsőjobboldali szervezetek tagjai szombaton kora délután jelentek meg a faluban, hogy birtokukba vegyék azt a cigánysortól nem messze lévő pincét, amit Eszes Tamás, a Véderő főparancsnoka vásárolt meg.

Vonul a Véderő (fotók: Huszti István)

A helyi romák és Farkas János, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke is azt állítja, hogy a roma házra dobott köveket mint bizonyítékot, a kiérkező gyöngyösi rendőrök magukkal vitték. Ennek ellentmond, hogy a betürt ablakú ház gazdája az Index tudósítójának megmutatta azokat a köveket, amelyekkel az állítólag öt fős társaság támadt a házra.

Farkas János azt is elmondta, hogy "a gyöngyöspatai romák nagyon félnek, mert jelenleg is 50-60 polgárőr tartózkodik a településen. Az úgynevezett Kecskekő-hegyoldalon gyülekeznek, ahol gyakorlatokat tartanak."

Egymásnak feszülő indulatok

Farkas János, az Országos Roma Polgárjogi Mozgalom alelnöke szerint szombaton sötétedéskor a Véderő tagjai közül többen részegen, ostorokkal, sokkolókkal, bozótvágó késsel felfegyverkezve vonultak az utcán, megjegyzéseket tettek a romákra, és halállal fenyegették őket, állítja.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a szombati esetről közölte, hogy nem volt kődobálás, és nem az egyesület tagjai, hanem a romák provokálták a településen tartózkodó Eszes Tamást, a Véderő századosát és barátait, akik a helyi szőlőhegyen takarítottak. Este a szállásuk felé tartottak, amikor a cigányok köpködve, trágár szavakkal illették, fenyegették őket. A helyszínre érkező rendőrjárőr egyik tagja állítólag riasztólövést is leadott, hogy megfékezze az indulatokat.

A kővel bedobott ablak

A Heves Megyei Rendőr- főkapitányság sajtóügyeletese, Fodorné Parrák Nóra rendőr őrnagy azt közölte, hogy Gyöngyöspata Kecskekő nevű részén egy 15-20 fős baráti társaság és a helyi lakosok között hangos szóváltás alakult ki szombat este nyolckor. A gyöngyösi rendőrök intézkedtek, igazoltatták a jelen lévőket, de nem állapítottak meg szabálysértést vagy bűncselekményt, így az ügyben eljárás sem indult. A rendőrség szerint nem volt figyelmeztető lövés, eljárás sem indult fegyverhasználat jogszerűségét vizsgálandó.

A rendőröket végül a Véderő tagjai hívták ki, a kiérkező rendőrök kérésére előkerültek ostorok, sokkoló és machete is, de intézkedés nem történt, ehelyett a rendőrség a helyi polgársegítő szervezetet kezdte el oszlatni. Farkas János, a Roma Polgárjogi Mozgalom országos alelnöke elfogultnak tartja a Heves megyei rendőrséget, ezért szeretné, ha Gyöngyöspatán ezentúl a Budapesti Rendőr-főkapitányság intézkedne. A roma vezető szerint csak így derülhet ki, melyik félnek van igaza.

Kiképzés lesz

Az Index helyszínen tartózkodó tudósítója beszélt a Véderő tagjaival is, akik azt mondták, hogy katonai kiképzőtábor építésébe kezdtek a romák lakta terület közelében, a Kecskekő-hegyoldalon lévő telken, amelyet csak a cigánysoron keresztül lehet megközelíteni. A hegyen több leromlott állapotú pince is áll, ezek közül az egyik tulajdonjogát szerezte meg egy gyöngyöspatai gazdától a Véderő parancsnoka, Eszes Tamás. Állítólag több másik pince bérleti jogának átruházása is folyamatban van, a Véderő szerint a gyöngyöspatai pincetulajdonosok közül sokan szívesen átadják telkeiket a szervezet céljaira, mivel azok már régóta üresen állnak.

Rendőrök a cigánysoron

A Véderő már a jövő héten kiképzéseket akar tartani a területen, amire az ország egész területéről érkeznek majd a szervezet tagjai és szimpatizánsai.

Március eleje óta

Gyöngyöspatán március elején jelent meg először és kezdett járőrözni a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület, állításuk szerint azért, hogy fellépjenek a helyi cigánybűnözés ellen és segítsenek rendet teremteni a településen. Március 6-án a Jobbik demonstrációt tartott a faluban.

A 2500 fős faluban 450-500 roma lakik, többségük munkanélküli és szegény. Bűnügyi szempontból közepesen fertőzött területnek számít Gyöngyöspata. A Heves Megyei rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint összesen 55 bűncselekmény jutott a rendőrség tudomására Gyöngyöspatán, 2010-ben. A tavalyi 55 bűncselekményből 31 volt vagyon elleni - vagyis például lopás. Ember elleni támadás ügyében tavaly 13 alkalommal indult eljárás, jellemzően könnyű testi sértés és garázdaság miatt.