Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Elismert szakembert rúgnának ki Semjén-levél ügyében

Rodics Katalin főosztályvezető-helyettest akarják kirúgni a Vidékfejlesztési Minisztériumból a Semjén-ügy miatt – állítja négy természetvédelmi szervezet hétfői közös közleményében. Mint megtudtuk, a neves természetvédelmi szakembert pénteken hívták be a munkahelyén, és közölték vele, hogy távoznia kell, valamint felajánlottak neki egy kis presztízsű állást a fővárosi felügyelőségen. Indoklás nem volt.

Rodics Katalin huszonnégy éve dolgozik a természetvédelmi kormányzatban, és hozzá tartoznak a nemzetközi természetvédelmi egyezmények, köztük a Washingtoni Egyezmény végrehajtása is. Ez utóbbi egyezmény betartása korlátozást jelent a vadászható fajokra, azok kereskedelmére nemzetközi és hazai szinten egyaránt.

Rodics Katalin sokat tett a tápiószelei Agrobotanikai Intézet megmentéséért is, amely Európa harmadik legnagyobb génbankja és amelyet az előző kormány alatt néhány érdekcsoport gyakorlatilag fel akart számolni – olvasható a Magyar Természetvédők Szövetsége, az Egyetemes Létezés Természetvédelmi Egyesület, a Greenpeace Magyarország Egyesület és a Levegő Munkacsoport közös közleményében.

Miután a minisztérium nem indokolta a kirúgást, a zöldszervezetek arra következtetnek, hogy a lépés kapcsolatban lehet a Semjén-botránnyal. Mint beszámoltunk róla, Semjén Zsolt a vidékfejlesztési miniszterhez írt levelében azt javasolta, hogy legyen vadászható több védett madár és emlős, például az erdei szalonka, a menyét és a nyuszt.

A zöldszervezetek emlékeztetnek: a vidékfejlesztési minisztérium korábban jelezte, hogy nincs napirenden egyes védett fajok vadászhatóvá tétele. Éppen ezért döbbentek meg, hogy a tárca vezetősége – feltehetően összefüggésben az említett üggyel – eltávolítani szándékozik a minisztériumból Rodics Katalin főosztályvezető-helyettest.

Nincs összefüggés aközött, hogy Rodics Katalinnak, a vidékfejlesztési tárca egyik főosztályvezető-helyettesének távoznia kellett posztjáról és annak, hogy kiszivárgott Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vadászattal kapcsolatos levele - állítja a Miniszterelnökség és a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint az érintett főosztály - azaz a Biodiverzitás és Génmegőrzési főosztály - helyettes vezetője Körösi Levente lett. Az eddig vezető áthelyezése nincs összefüggésben az Országos Magyar Vadászati Védegylet levelével. A miniszterelnök sajtóstábja ugyancsak azt közölte, hogy minden alapot nélkülöznek azok a híresztelések, amelyek a vidékfejlesztési tárca személyügyi kérdésben hozott intézkedéseit Semjén Zsolttal hozták összefüggésbe.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.