Sűrű, fekete füsttel oszlatták a sötétséget

2011.04.18. 20:52
Az egész nap aktív szocialisták fáklyás felvonulással zárták hétfőn tiltakozásukat az új alkotmány ellen. Tarlóégetések hangulatát idéző szagok közepette megtudtuk, hogy a szocialisták elhiszik, győzhetnek 2014-ben.

A szocialisták, miután megtartották részországgyűlésüket és emélkművet avattak a köztársaságnak, este fél nyolctól fáklyás felvonulással is tüntettek az új alkotmány ellen. Az eseményt Molnár Zsolt parlamenti képviselő nyitotta meg egy megafonnal, az egybegyűlteket "kedves barátaim, mától demokraták"-nak szólította, majd felkérte őket, hogy az országot beborító sötétséggel és homállyal szemben gyújtsák meg fáklyáikat.

A fáklyákból áradó sűrű, fekete füst pillanatok alatt sűrű homályba és sötétségbe borította a környéket, a 2-300 egybegyült pedig lassú menetben elindult a Jászai Mari tértől az Olimpiai park magasságában - a tértől uszkve 150 méterre - lévő Bibó szoborhoz, ahol aztán a szocialisták bukott főpolgármester-jelöltje, Horváth Csaba maró füstben és pernyeesőben elmondta beszédét.

Megtudtuk, hogy Bibó szobrát demokraták állították az egyik legnagyobb demokratának, aki egykor a fideszesek példaképe is volt, de ők, mármint a fideszesek "feladták Bibó eszméit". "A Fidesz-tákolmány méltatlan hazánkhoz, de méltatlan még a Fideszhez is" - jelentette ki.

Horváth értékelése szerint az új alkotmánnyal a Fidesz elbontotta a demokrácia és a köztársaság intézményeit, de téved, ha azt hiszi, hoy "Budapest és Magyarország ellenállás nélkül megadja magát". "Nincs mitől félnünk, mi vagyunk többen, mondta a legfeljebb háromszáz fős hallgatóságának, akiket meg is nyugtatott, hogy a szocialisták készen állnak rá, hogy megállítsák a rombolást.

"A következő választás után visszaállítjuk az együttműködésen alapuló demokráciát" - jelentette ki magabiztosan, mert hisz benne, hogy a Fidesz a választáson szerzett hatalmát választáson fogja elbukni. "Reméljük, hogy az alaptörvény nem éli meg negyedik születésnapját" - zárta beszédét, majd arra kérte az egybegyülteket, hogy a fáklyákat a kihelyezett vizes vödrökbe dobják, nehogy tűzvédelmi problémák adódjanak.