A Parlament kapujánál elakadtak a tűzoltók

2011.04.18. 06:54 Módosítva: 2011.04.18. 13:28
Korábbi terveikkel ellentétben hétfő helyett kedden tart munkavédelmi ellenőrzést a Parlamentben a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezete (HTFSZ).

Az ülésnapra való hivatkozással nem engedtek be a Parlamentbe huszonnyolc tűzoltót, mondta Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke, miután egyeztetett az Országgyűlés gazdasági főigazgatójával.

Árok szerint ilyen tiltás egyetlen jogszabályban sincs. Erről korábban nem értesítették őket, pedig április 12-én datálták a kérelmüket, amelyet április 13-án futárral küldtek el az Országgyűlésnek.

Korábban az őrök a kapunál azt mondták, elkeveredett a levél, így nem mehetnek be. Az elnök bejutott az épületbe, mert van állandó belépője.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke a kollégái belépési engedély-kérelmének egy példányát mutatja (Fotó: Kovács Tamás)
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke a kollégái belépési engedély-kérelmének egy példányát mutatja (Fotó: Kovács Tamás)

Kíséret kellett volna

Bakos Emil gazdasági főigazgató azt mondta, hogy hétfőn 11 órakor kapott egy faxot a szakszervezettől, amelyben jelzik, hogy szeretnének egy átfogó vizsgálatot végrehajtani az Országházban. Közölte, hogy miután hétfőn ülésezik a parlament, nem tudott volna melléjük kíséretet adni, így abban egyeztek meg, hogy az ellenőrzést kedden, tíz órakor folytatják le.

Árok Kornél hangsúlyozta, direkt azért küldték április 13-án a kérelmüket futárral és nem faxon vagy postán, hogy azt biztosan megkapják.

Arra a kérdésre, hogy ez válasz lehet-e a szombati demonstrációjukra, azt felelte, nem szeretne politizálni.

Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hivatalvezetője a helyszínen úgy fogalmazott, hogy a szakszervezetnek joga van a tűzoltók munkafeltételeinek ellenőrzésére. Hozzátette, hogy ennek az ellenőrzésnek a feltételeit biztosítják az Országházban is, de a Parlament belső rendtartásába nem szólhatnak bele, így alkalmazkodni fognak a döntéshez.

Ez nem az a párbeszéd

Árok Kornél a nap folyamán, de még a gazdasági főigazgatóval folytatott egyeztetés előtt azt mondta, a szakszervezeti jogok csorbítása és a "nemzeti együttműködés ellehetetlenítése", hogy kollégáikat nem engedik be az Országházba. "Azt gondolom, hogy ez nem az a nemzeti párbeszéd, amit a kormány meghirdetett a szakszervezetekkel" – mondta az elnök.

Kérdésre válaszolva közölte, hogy a tűzoltók elhelyezését, felszerelését és munkakörülményeit, valamint a tűzcsapok állapotát és a kollégáik által naponta bejárt útvonalakat akarták ellenőrizni. Kijelentette, hogy – az új alkotmányról szóló szavazás napjára időzített – ellenőrzésnek nincs köze a rendvédelmi dolgozók szombati demonstrációjához. Azt mondta, az ellenőrzések ideje változó, a szakszervezet bizonyos kereteken belül bárhol és bármikor tarthat ilyet, illetve ők már 13-án jelezték szándékukat.

Nem tudja, mikor volt az utolsó vizsgálat

Arra a kérdésre, hogy Parlamentet mikor ellenőrizték utoljára, azt mondta, nem régóta szakszervezeti elnök, azóta, hogy ő tölti be ezt a tisztséget, nem tartottak ilyen vizsgálatot, azt pedig nem tudja, hogy az elődje alatt mikor végeztek ilyet.

A szakszervezeti elnök kitért arra is, hogy információi szerint a szombati demonstráció után a XVII. kerületben kollégáiknak nem csak azokat a szekrényeit nyitották fel, amelyekben a védőruháikat tárolják, de azokat is, amelyekben a személyes holmijaikat tartják. Kijelentette, hogy azoknak a védőruháknak a többségét, amelyekben szombaton demonstráltak, önkormányzati támogatásból vették vagy a tűzoltók gazdálkodták ki.