Pornópénzből épül Budapest leendő szuperluxus-áruháza

2011.04.20. 14:49
A webes fejlesztéseiről ismert magyar Docler csoport az interaktív pornó után most a konszolidált luxus felé tapogatózik.

Még nincsenek meg a műemlékvédelmi engedélyek ahhoz, hogy az Andrássy út 19 alatt található, 1881-ben épült, Freund Vilmos által tervezett bérpalotát áruházzá alakítsák át - közölte Magyari Tamás, a projekt kitalálója. Az engedélyeket már megkérték, ha zöld lámpát kapnak, a beruházásba 5 milliárd forintot fektetnek.

Menőbb, mint a golyóstoll

Tudta-e Ön, hogy van egy olyan, magyar kézben lévő weboldal, aminek a látogatottsága körülbelül akkora, mint a bbc.co.uk -é, vagyis a BBC hírszolgálatáé, és egyes mérések szerint a világ 46. leglátogatottabb oldala, egyben a legnépszerűbb pornószájt az ismert univerzumban?

Bár a livejasmin.com az oldal alján található link szerint a portugáliai Funchalben székelő LALIB – Gestão e Investimentos, Lda. tulajdona, a sajtóban (korábban az Indexen is) már jó párszor megírták, hogy a céget valószínűleg magyar magánszemélyek alapították és birtokolják.

Az ő érdekeltségi körükbe tartozik a számítógépes fejlesztéssel foglakozó Docler Holding, illetve az a Magyarországon újdonságnak számító luxusáruház, az Il bacio di stile (A stílus csókja), amit 2012 szeptemberében terveznek megnyitni az Andrássy úton, az Operaházzal sréhen szemben.

Nem vitte őket földre a válság

Felvetésünkre, hogy a gazdasági válság sújtotta Magyarországon miért építenek luxusmárkákat kínáló áruházat, Magyari azt mondta, hogy a gazdasági helyzet miatt éppen most érdemes ilyenbe belefogni, hiszen a nyitás csak 2012 őszén lesz. A válság ránk némi késéssel csapott le, és az Európában már érzékelhető kilábalás is késleltetve várható, vélte az üzletember. A luxuscikkek piacát is érintette a gazdasági hanyatlás, de jóval kevésbé, mint más szektorokat, drasztikus visszaesés itt nem volt.

Az épületet magyar szakember tervezi, hogy ki, azt Magyari nem árulta el. Az áruház szerkezete különleges lesz, ugyanis díszes szobáról szobára haladnak majd a vásárlók, leginkább az eredetileg is leglátványosabb első emeleten. A luxusáruház a Docler cégcsoport első ilyen jellegű befektetése lesz, eddig ugyanis webes fejlesztésben utaztak. A livejasmin.com-ban is az interaktív, videókamerás kukkolófelület a lényeg.

Interaktivitás minden mennyiségben

A LiveJasmin ugyanis egy webkamerás kukkolóoldal, a látogatók több tízezer performer közül választhatnak a szexuális preferenciájuk szerint, és percenként pár euróért cserébe nézhetik, illetve cseten keresztül irányíthatják a kamera túloldalán levő hölgyet, férfit, vagy párt. Minden regisztrált performer maga állíthatja be, hogy mire hajlandó a webkamera előtt, majd a cégtől jutalékot kap az őt nézők által befizetett pénzből.

A 2001-ben indult LiveJasmin nem az első webkamerás szexoldal, de agresszív marketingjével néhány év alatt a műfaj legnépszerűbbjei közé küzdötte fel magát. Az Alexa stratisztikái szerint jelenleg a legnagyobb látogatottságú felnőttoldal az interneten, megelőzve az ingyen pornót kínáló YouTube-klónokat. Az összes weboldalt tartalmazó látogatottsági toplistán a 46. helyen áll, közvetlenül a CNN weboldala előtt. Hogy itt milyen nagyságrendű látogatóról van szó, azt jól mutatja, hogy a LiveJasminen a napi oldalletöltések közti kilengés nagyobb, mint a két legnagyobb magyar hírportál, az Index és az Origo látogatottsága összesen.

Az oldal éves forgalmát százmillió dolláros nagyságrendre becsülik, az üzlet értékéről pedig sokat elmond, hogy 2007-ben a LiveJasminnél jóval alacsonyabb forgalmú AdultFriendFindert félmilliárd dollárért vásárolta fel a Penthouse. A cég igyekszik titokban tartani a működésének részleteit, homályos a tulajdonosi háttér, és olyan vádak is érték, hogy a webkamera előtt vetkőzők nem mind önszántukból vesznek részt az üzletben. A Figyelő 2007-es cikkében több volt alkalmazott is szektás hangulatról, és a szcientológusokra emlékeztető, fura, kötelező szemináriumokról számolt be amellett, hogy a cég jutalomutazásokkal, ajándékokkal és rengeteg pénzzel kényezteti el a fontosabb alkalmazottait.