Balog Zoltán: Nincs helyzet a faluban

2011.04.22. 16:59 Módosítva: 2011.04.22. 17:21
A kormány romaügyi felelőse pénteken meglátogatta a csillebérci táborba érkezett romákat. Balog Zoltán felzárkóztatási államtitkár szerint szükségtelenül felfújt ügyről van szó. Ugyanígy nyilatkozott Kocsis Máté, az országgyűlés rendvédelmi bizottságának az elnöke, aki szerint szervezett, kitervelt akció volt a romák evakuálásnak beállított elszállítása, és ha nem lenne a Jobbik és az LMP, akkor nyugalom lenne Gyöngyöspatán.

Akik evakuációról, és menekítő akcióról beszélnek Gyöngyöspatával kapcsolatban, azok valami nagyon rosszat akarnak – mondta az Indexnek Balog Zoltán, miután meglátogatta azt a 170 gyöngyöspatai romát, akiket a Vöröskereszt szállított a Heves megyei településről az egykori csillebérci úttörőtáborba.

A kormány romaügyi államtitkára szerint szervezett akció kellett ahhoz, hogy a gyöngyöspatai helyzetből nemzetközi sajtótémát faragjanak, mert szerinte a faluban „nincs helyzet”, és csak a szervezők „csinálnak úgy, mintha lenne”. Balog Zoltán szerint Gyöngyöspatán már több rendőr tartózkodik, mint ahány lakosa van a falunak, ezért a kitelepítésre egyáltalán nem volt szükség.

Az államtitkár azt elismerte, hogy az ott élők számára „stresszes” időszak, amikor néhány „idióta” bejelenti, hogy lőgyakorlatot szervez, ezért a Véderő felelőssége is vitathatatlan. De nemzetközi mentőakció látszatát kelteni felelőtlenség, és ezért vállalni kell valakinek a felelősséget.

Balog szerint a sajtó nyilvánossága nélkül, de már jó ideje folynak a tárgyalások a falu hivatalos és informális vezetőivel, az alpolgármesterrel és a plébánossal, hogy milyen programokat fejlesztéseket lenne érdemes beindítani a faluban.

Sajtótájékoztatót tartott az ügyben Kocsis Máté, az országgyűlés rendvédelmi bizottságának elnöke. "Ebben az ügyben nincs helye mellébeszélésnek, szervezett, kitervelt akció volt a romák evakuálásnak beállított elszállítása" - közölte, majd úgy folytatta, "kérdés, hogy ki, miért, hogyan, milyen célból tette ezt. Kinek állt érdekében, hogy néhány órán belül az országot lejárassák a világ előtt". Sejtetni engedte a választ, amikor közölte: bizonyos politika erők nem tudnak belenyugodni, hogy nem ők nyertek a választásokon. ha nincs a Jobbik, az LMP és MSZP, akkor nyugalom lenne az országban.

Kocsis szerint felháborító, hogy az LMP legnagyobb szponzora, Richard Field is részt vette az akció szervezésében. A magyar állampolgárok a választások idején világossá tették, hogy nem kérnek ebből.

Kérdésünkre, hogy a Fidesz számára ezek szerint nem elegendő indok a menekülésre, hogy egy megkérdőjelezhető legalitású szervezet lőgyakorlatot hirdet romák házai mellé, csak megismételte, hogy ha nincs a Jobbik és az LMP, akkor Gyöngyöspatán nyugalom lenne. Azt is mondta, hogy megengedhetetlen, hogy a Véderő tábort szervezzen. Arra a felvetésre, hogy akkor a rendőrség miért várt a fellépésre a szervezők ellen, Kocsis közölte: ha törvénysértést észlelnek, fellépnek, a véderő vezetőjét is előállították.

A gyöngyöspatai cigánysoron megjelent péntek délután Nyakó István, az MSZP szóvivője. Megkérdezné a kormányt, hogy ez már a romastratégiájuk része-e, válaszolta tudósítónknak arra a kérdésre, hogy mi a véleménye az itteni állapotokról. A pénteken megjelent kormányrendeletet jó irányba tett lépésnek nevezte, de hozzátette: nem tudja, hogy az alkotmányosság próbáját kiállja-e majd. "Bár mint tudjuk, mostanában ez nem kérdés"  - jegyezte meg.