Szijjártó: Nincs szó hirtelen szükségből fakadó kitelepítésről

2011.04.22. 15:36 Módosítva: 2011.04.22. 18:25

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szerint „jól látható hazugságok” azok a híresztelések, amelyek szerint "bármifajta hirtelen szükségből elkövetett kitelepítésről vagy bármi másról lenne szó" Gyöngyöspatán.

Mint mondta, konzultáltak a Vöröskereszttel, miután olyan hírek röppentek fel, amelyek valamilyen hirtelen szükségből vagy hirtelen szándék miatt végrehajtott kitelepítésről szóltak. A Vöröskereszttől azt a tájékoztatást kapták, hogy a közreműködésükkel egy régebb óta szervezett üdültetésre éppen pénteken utaztak el családok Gyöngyöspatáról.

A menekítési akció kitalálója, Richard Field az Indexnek azt mondta, hogy a Véderő pénteki tábornyitása miatt szervezték meg a Vöröskereszttel a nők és a gyerekek kimenekítését Gyöngyöspatáról. "Lehet ezt kirándulásnak nevezni, de egyértelmű, hogy a Véderő mozgalom katonai tábora miatt menekítették ki a roma nőket és gyerekeket" - mondta az MTI-nek.

Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója szerint evakuálásról szó sincs, de azt mondta, hogy a gyöngyöspataiak kérésére szervezték meg már korábban a húsvéti tábort. Szerinte a gyöngyöspatai civilek már kedden kérték, hogy a helyi nőket és gyermekeket vigyék el "táboroztatni". A főigazgató szerint a vöröskereszt a hozzá érkező kéréseknek eleget téve szervezett tábort a gyöngyöspatai cigány nőknek és gyermekeknek. Arról, hogy mennyi ideig tart majd a "táboroztatás", Selymes Erik nem akart beszélni.

A Véderő által a településre meghirdetett, katonai alapismereteket oktató táborával kapcsolatban arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e az ilyen típusú félkatonai megmozdulásokat a pénteken megjelent rendelethez hasonlóval szabályozni, Szijjártó Péter úgy válaszolt, megfelelő számú és megfelelő felkészültségű rendőri erő van jelen.

"Azt biztosan tudom mondani, hogy ha ott bárki bármilyen módon törvényt sért, bárki bármilyen módon megpróbálja magának vindikálni a rendfenntartás jogát, vagy bárki olyan módon lép fel, amely törvényt sért, vagy bárki másnak a biztonságát veszélyezteti, ott a rendőrség azonnal lépni fog. Határozottan, hatékonyan be fogjuk tartatni a törvényeket, mint ahogy eddig is megtettük. Így lesz ez a hétvégén is Gyöngyöspatán, meg így lesz ez mindig, nemcsak Gyöngyöspatán, hanem az egész országban, és nemcsak ezen a hétvégén, hanem mindig" - mondta.

Azt mondta, ha úgy látják, hogy valakik még mindig nem értik meg, Magyarországon rendnek és biztonságnak kell lennie, és ez az ország nem az, mint ami volt az elmúlt nyolc évben, hogy bármit lehetett következmények nélkül tenni, akkor szükség esetén újabb jogszabályi szigorításokat léptetnek hatályba.