A gyerekeket várják Gyöngyöspatán

2011.04.23. 21:00
Péntek délután óta nem volt dolguk a rendőröknek Gyöngyöspatán, de a készültség még mindig nagy. A botrány után a szocialisták romaügyi kerekasztalt akarnak, a kormány szerint az ellenzéki pártok csak a feszültséget szítják, a brüsszeli roma-stratégiánk majd mindent megold.

A helyszínen a magukat Véderőnek nevező szervezet tagjai valamennyien elhagyták azt a magánterületet, ahol előzőleg április 22. és 24. közötti időre katonai alapismereteket oktató tábort hirdetett meg a szervezet. Ugyanakkor még szombaton 267 gyöngyöspatai roma nő és gyermek távozott a Vöröskereszt közreműködésével Csillebércre és Szolnokra. A nők és a gyerekek várhatóan vasárnap délután, kora este érkeznek vissza a településre.

A helyi roma közösség, a Hegyalja utca, vagyis a cigánysor, a közterületek takarításával és csinosításával töltötte az időt szombaton délelőtt. Az MTI azt tapasztalta, hogy a rendőrség továbbra is igen nagy erőkkel van jelen a településen.

Kerekasztal, nemzeti

Eljárás indult

Pénteken délután a meghirdetett tábornyitással egy időben, garázdaság alapos gyanúja miatt nyolc, katonai egyenruhára emlékeztető öltözetet viselő személyt állított elő a rendőrség, majd a többi "táborlakó" is elhagyta a helyszínt. Az MTI információi szerint a nyolc garázdasággal gyanúsított személy bírósági tárgyalására hétfőn kerül sor Egerben.

Teleki László, az MSZP elnökségi tagja, volt romaügyi államtitkár a településen bejelentette: romaügyi nemzeti kerekasztal létrehozását kezdeményezi pártja a jövő héten. Mint mondta, a romaügy nemzeti ügy, ezért nemzeti megoldásra van szükség. A kerekasztal munkájába be kívánják vonni valamennyi demokratikusan működő parlamenti pártot és a magyarországi civil jogvédő szervezeteket.

Teleki László nemmel válaszolt arra a kérdésre, miszerint az ő fogalmai szerint a Jobbik is beletartozik-e a demokratikus pártok sorába. Ugyanakkor - tette hozzá - a létrejövő nemzeti kerekasztal tagjai első ülésükön dönthetnek arról, hogy bevonják-e a munkába a Jobbikot.

A kerekasztal a többi között kidolgozhatna egy cselekvési programot arról, hogy milyen adókedvezményekkel tehetné a vállalkozások számára vonzóvá az állam a halmozottan hátrányos térségeket - ismertette.

Korózs Lajos, aki ugyancsak az MSZP elnökségi tagja, úgy vélekedett: mára napi rendszerességgel ismétlőnek a szélsőjobboldali csoportok megnyilvánulásai országszerte. A kormánynak "lövése nincs arról, hogy mit kéne csinálnia" és rendészeti eszközökkel akar szociális problémákat kezelni.

Szerinte az új alkotmányban kódolva van a jelenlegi állapotok fennmaradása, a Brüsszelnek benyújtásra kerülő konvergenciaprogram pedig sok százezer ember elnyomorítását jelenti. Úgy tűnik, hogy a kormány lemondott a társadalom legalsóbb rétegeiről - mondta Korózs Lajos.

Párbeszéd

A szocialista képviselők szavaira a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium úgy reagált, hogy a magyar vidék súlyos szociális helyzetének a következménye, hogy Gyöngyöspata a hétvégén politikai játszma színterévé, a gyöngyöspataiak pedig ennek áldozatává váltak. A tárca közleményében azt írta: vannak, akik nem ennek a problémának a megoldásában, hanem a feszültség szításában érdekeltek: az LMP és a Jobbik törekvései mögé gyorsan felsorakozott az MSZP is.

Magyarország kormánya megkezdte annak a foglalkoztatáspolitikai, szociálpolitikai és oktatáspolitikai programnak a végrehajtását, amelynek köszönhetően romák és nem romák fognak egyre többen munkához jutni, részesülnek felzárkóztató ösztöndíjakban és javulnak majd az életkörülményeik - közölte a tárca.

Hozzátették: Magyarország kormánya vállalta azt is, hogy az európai uniós elnökség kapcsán elkészíti az unió roma keretstratégiáját. Mindez azt jelenti, hogy helyben - éppen Gyöngyöspatán is - valamint az európai színtéren számos tárgyalást folytattunk annak érdekében, hogy rövid távon elérhető felzárkóztató programok, hosszú távon pedig tartós megoldás születhessen a szegénységre és a társadalmi konfliktushelyzetekre - tartalmazza a minisztérium közleménye.

"Nem fogjuk hagyni, hogy ezt az építkezést Gyöngyöspatán vagy másutt megzavarja félelemkeltés, az indulatok gerjesztése vagy politikai provokáció" - fogalmaz a közlemény. Hozzátették: miközben a rendőrség fenntartja a rendet és minden rászorulót megvéd az esetleges támadásoktól, a hosszú távú megoldás annak a felzárkóztató programnak az eredménye lesz, melyet az uniós elnökség alatt készítenek elő.

Megint lejáratva?

Lukács Tamás, az emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottság KDNP-s elnöke ugyancsak közleményben reagált az ellenzéki képviselők szavaira. Ebben azt írta: sem a hisztériakeltésnek, hazánk külföldön történő lejáratásának, sem a politikai zsákmányszerzésnek, a feszültségek további növelésének nincs alapja.

Teleki László és Korózs Lajos volt képviselők válaszoljanak arra, hogy az elmúlt nyolc évben Gyöngyöspatán vagy bárhol máshol több munkahelye volt-e a romáknak! - szólította fel közleményében az ellenzéki képviselőket a politikus.

Lukács Tamás szerint a pénteki nap igazolta, hogy a rendőrség biztosítja a rendet, a helyiek végre békében és nyugodtan szeretnének élni.