Ki tud többet az ország új alkotmányáról?

2011.04.25. 14:34
Az államfő ma írja alá az új alaptörvényt. Elég sokat beszéltünk róla az elmúlt hetekben, de nem biztos, hogy olyan sokat is tudunk. Van néhány kérdésünk, tesztelje magát, mennyire figyelte a híreket. Index-zárthelyi.
Mikor lép hatályba az új alkotmány?
Hosszabb vagy rövidebb az új alkotmány szövege a most még hatályosnál?
Szerepel-e Isten az új alaptörvényben?
A felsoroltak közül melyik ország alkotmányában NEM szerepel hivatkozás Istenre?
“Elismerjük a kereszténység nemzetmegtartó szerepét. Becsüljük országunk különböző vallási hagyományait.” Melyik ország alkotmányának preambulumában szerepel ez?
A Költségvetési Tanácsot 2008-ban az IMF-fel kötött megállapodás részeként hozták létre, hogy szakmailag segítse a költségvetések elkészítését. Az Orbán-kormány 2010-ben feloszlatta. Most bekerült az új alaptörvénybe, milyen szerepe lesz?
Töltse ki a hiányzó részt: “Magyarország területe …..., városokra és községekre tagozódik."
Az alaptörvény nagyrészt átvette az Európai Unió Alapjogi Chartájának megállapításait, amely tiltja a hátrányos megkülönböztetést. Melyik szempontot nem nevesíti az új magyar alaptörvény?
A mostani alkotmányban az szerepel, hogy öregség, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibájukon kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén az emberek a megélhetésükhöz szükséges ellátásra jogosultak. Hogyan változott meg ez a mondat az új alkotmányban?
Az Alkotmánybíróság most 11 tagú. Hány tagja lesz, ha az új alaptörvény életbe lép?
Sajnos nem sikerült a válaszok elmentése. :(
Kérjük próbálja meg újra.