Schmitt Pál elhibázta az alkotmány zárómondatát

2011.04.25. 19:49 Módosítva: 2011.04.26. 08:22
Schmitt Pál köszöntőt mond (fotó: Kovács Tamás)
Schmitt Pál köszöntőt mond (fotó: Kovács Tamás)

Elhibázta a nemzeti együttműködés nyilatkozatából (Nenyi) az új alkotmányba is átvett fordulatot Schmitt Pál a Művészetek Palotájában az új alaptörvény elfogadása alkalmából tartott hétfői gálaesten. Az államfő beszéde végén azt mondta, "legyen szabadság", majd egy pillanatra megállt, belenézett papírjába és így folytatta, "béke és egyetértés". A Nenyi elején és az új alkotmány végén az 1848-as 12 pontból vett "Legyen béke, szabadság és egyetértés" mondat szerepel.

Az államfő beszédében azt mondta, az alaptörvény szerződés a múlt, a jelen és a jövő magyarjai között, kifejezi azt a formát, amelyben élünk. Húsvéti alkotmány, amely Magyarország feltámadásának alapja és záloga. Újra megismételte, hogy korszerű, nemzeti és európai alkotmány született.

A rendszerváltáskor úgy gondoltuk, le kell zárni a súlyos terhekkel teli 20 századot, de az alkotmányunkban mindvégig maradt egy szám, az 1949-es évszám, amely ami kísértett minket és nem összekötött, hanem elválasztott - érvelt az új alaptörvény mellett. Az alkotmányt a nemzeti összetartozás becses okmányának nevezte, és kiemelte, hogy a Kárpát-medencét mindig a sokszínűség jellemezte.

Az államfő hangsúlyozta: az alkotmány csak az első és legfontosabb lépés volt a jövő felé. Aki szeretné hozzátenni a maga tudását, véleményét a jövőhöz, annak kiváló lehetőséget ad erre a sarkalatos törvények kimunkálása, amely most következik.