Kiemelték a megtekeredett uszályroncsot is a Dunából

2011.04.27. 13:39

Szerdán uszályra emelték a Margit híd felújítása során a Duna medrében talált roncsok harmadik darabját is. A 40 méter hosszú uszályroncsot és még két másikat a Margitsziget és a budai rakpart között a rekonstrukciós munkák során, a mederkotrás, illetve a roncsmentesítés alkalmával találták a búvárok. Kedden két kisebb darabot emelt  ki a Duna medréből Közép-Európa legnagyobb úszódaruja, a Clark Ádám: egy kisebb uszálydarabot illetve 6-8 méter hosszú hídelemet.

Szerda délelőtt, fél tíz körül emelte ki a vízi daru a legnagyobb roncsot. A körülbelül egyórás manőver során előbb biztonságos magasságba húzták a hajóra csak távolról emlékeztető, megcsavarodott vasszerkezetet, majd a lustán ide-oda forgó roncsot a Hídépítő Speciál Kft. uszálya fölé kormányozta az úszódaru kezelője, és lassan, szinte centiről, centire, meg-megállva lerakta a raktérbe, ahol több dolgozó is segített helyére igazítani a jókora rozsdás vasat.

Szabó László, a Közlekedési Múzeum munkatársa kedden az Indexnek elmondta: a mederbe került roncsok minden bizonnyal a második világháború alatt süllyedtek el, békeidőben ugyanis kiemelték a szerencsétlenül járt hajókat. A most felszínre hozott hajótesteken is olyan roncsolódások láthatók, amelyek robbanásra engednek következtetni.

A háború után a nagyobb elemeket kiemelték a vízből, és visszaépítették a hídba, mesélte a muzeológus. Megtisztították a hajózási útvonalakat is, de mivel rohammunkáról volt szó, nem törődtek a meder más részein elsüllyedt roncsokkal. Ezeket most tisztították meg az iszaptól, és emelik ki a híd alól. A törmelék nagy része kacat, de a muzeológusok ott lesznek a válogatásnál, hogy az érdekes hajó- és hídelemeket megmentsék.