A képviselők cigizhetnek a Parlamentben?

2011.04.27. 09:09 Módosítva: 2011.04.27. 09:11

Heintz Tamás a dohányzásellenes törvény egyik kidolgozója kedden nem adott egyértelmű választ arra a kérdésre, hogy a törvény 2012-es hatályba lépése után a Parlamentben is megtiltják-e a dohányzást a képviselőknek.

A Független Hírügynökség szerint Heintz Tamást nem tudta megmondani, mi lesz a sorsa az országházi dohányzónak. A képviselő szerint a Parlament nem vendéglátóipari egység, de megjegyezte, hogy az szivarszoba, és a szivarszobákban a jövőben lehet majd dohányozni.

A Parlament valóban nem vendéglátóhely, de az is biztos, hogy nem szálloda. A kedden elfogadott törvény szerint a szivarszobák csak "a kereskedelemről szóló törvény szerint szálláshelynek minősülő, jogszabály alapján szállodaként üzemeltetett közforgalmú intézményben" maradhatnak meg. A törvény minden munkahelyen és közforgalmú intézményben is tiltja, hogy zárt térben dohányzóhelyet jelöljenek ki.

Az a kérdés, hol cigarettáznak a jövőben a dohányzó parlamenti képviselők az Országházban - jegyezte meg Heintz Tamás, hozzáfűzve: "az a tervünk, hogy minél többüket megpróbáljuk rávenni az egészséges életmódra és a dohányzás abbahagyására". Arra a felvetésre, kívánja-e kommentálni, hogy számos országgyűlési képviselő - pártállástól függetlenül - rendszeresen cigarettázik a Parlament erkélyein, úgy reagált, "más életéhez semmi közöm nincs".

Emlékezetes, hogy a parlamenti dohányzót 2007-ben a British American Tobacco (BAT) dohánycég újította fel. A cég nagy hatásfokú elszívókat szerelt fel és drága bőrfotelekkel, kanapékkal, asztalokkal, székekkel, sárgaréz hamutartókkal rendezte be a helyiséget. Az Országgyűlés gazdasági hivatalának vezetője akkor azt mondta, hogy közpénzt nem fordítottak a felújításra, a nemzetközi dohánycég pedig azt közölte: a beruházás támogatása egyszeri donáció, ami nem kötődik semmiféle lobbi, reklám vagy szponzorációs szándékhoz.

A Parlamentben az év elején tiltotta meg az ülésterem melletti folyosón a dohányzást Kövér László házelnök. Ezzel eltűntek a folyosókra telepített elszívók is, amelyeket szintén a BAT szerelt fel, és helyettük dohányozni tilos táblák jelentek meg.