Tényfeltáró bizottság vizsgálja Gyöngyöspatát

2011.04.28. 13:24

Parlamenti tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a Gyöngyöspatán történt események tisztázására. A bizottság az ellenzék politikai felelősségét is keresi.

A május közepén felálló bizottság célja a Gyöngyöspatán kialakult helyzet politikai felelőseinek felderítése, jelentette be Kocsis Máté, fideszes országgyűlési képviselő, a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöke.

Az országgyűlési képviselőkből álló testület feladata lesz annak tisztázása, hogy a romák húsvéti utaztatásában kik és milyen céllal vettek részt, miért állították azt, hogy a Vöröskereszt által szervezett utaztatás helyett evakulásra került sor, és ebben milyen szerepet játszott Richard Field, amerikai üzletember.

"A bizottság felállításának további célja, hogy megállapítása, kik állnak a magukat rendfenntartóknak nevező egyenenruhás bűnözők mögött" – mondta Kocsis. Hozzátette, ki kell vizsgálni, milyen politikai felelősség terheli az ellenzéki pártokat. A fideszes politikus az ellenzéki pártok részvételét is elvárja a bizottság munkájában.

Kocsis szerint tisztán látszik, hogy Gyöngyöspatán a Jobbik beleégett a rendfenntartási szerepébe. Gyurcsány Ferencnek a Facebook-on az evakuálásra felajánlott 1 millió forintját, és az “LMP pártmecénásának homályos tevékenységét” [Richard Fieldről van szó] is károsnak minősítette fideszes képviselő.

“Az ellenzék külföldön lejáratja az országot, valótlan képet fest, és törvénysértésekben nyújt segítséget. Jó lenne annak tisztázása is, hogy az ellenzéki pártokat milyen szándék vezérli az ország feldúlásában. Elvárom, hogy az ellenzék is vegyen részt a bizottságban, ott lesz a remek alkalom, hogy elmondják, mit, miért csináltak az elmúlt hetekben” – tette hozzá.

Kijelentette, aki Magyarország rendje ellen tesz, legyen az akár cigány, akár a Szebb Jövőért Polgári Egyesület tagja, akár országgyűlési képviselő, felelősség terheli. A kormány eddigi jogszabály-módosításairól Kocsis úgy nyilatkozott, hogy azt mind a Fidesz, mint a KDNP maradéktalanul támogatja.

A Jobbik részt vesz a tényfeltáró bizottság munkájában - közölte Volner János az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának jobbikos tagja.

A Jobbik szerint ugyanakkor a bizottság munkájának arra is ki kellene terjednie, hogy "a rendőrség miért nem tudja alapvető feladatait ellátni: miért nem képes rendet tartani egy olyan apró településen, mint Gyöngyöspata?" Volner János hozzátette: emellett arra is kíváncsi a Jobbik, hogy "kik azok, akik a zavarkeltésben úgy vették ki a részüket, hogy a cigány közösséget pánikban tartották, felpénzelték, táboroztatták és erőszakos cselekményekre bírták őket?"