Mostantól sokkal tisztább a budapesti Duna

2011.04.29. 23:53
Érződik a válság: hiába volt hatalmas, 5 milliárd forintos beruházás, hiába tisztít meg naponta négyszer annyi szennyvizet, mint amennyit Debrecen termel, az újpesti szennyvíztelep új, óriási blokkjának átadása minimális felhajtással zajlott. Ha nincs a büféasztalnál kasztanyettázó Wintermantel Zsolt polgármester, az egész unalomba fullad.

Jobb években ökröt vagy sellőt vágtak volna, de költségvetési szigor idején is óriási buli szennyvizesekkel ünnepelni, akik olyanokat mondanak, hogy "a szívemhez közeláll a vízellátás" meg "az egyén és a víz kapcsolata". Volt is okuk örülni, az új, most átadott fokozattal együtt az észak-pesti telep majdnem akkora kapacitású lett, mint a médiában sokkal többet csillogó, híres csepeli tiszító.

A rengeteg betonmedencéből, és vadul kavargó, iszapos vízből álló blokkot, amire a főváros, a Világbank és a Csatornázási művek külföldi kisebbségi tulajdonosa adták össze a pénzt, Tarlós István főpolgármester avatta fel a dögerős napsütésben. Tárgyszerű beszédet tartott arról, hogy a korszerű berendezés a foszfort és a nitrogént vonja ki a vízből, ezek ugyanis a vízi növények tápanyagai, és ha túl sok van belőlük, jön az elmocsarasodás. És hogy a hét pesti és egy budao került szennyét megtisztító telep nem csak a budapestieknek és a magyaroknak épült, hiszen a pozitív hatását a Fekete tenger is megérzi.

Kling István, a Vidékfejlesztési Minisztérium vízügyi helyettes államtitkára mondott pár megrázó szót egyén és víz kapcsolatáról, aztán jött az egyik legígéretesebb budapesti polgármester, az újpesti Wintermantel Zsolt, aki arra célozgatott, hogy ez a szennyvíztelep az egyik legjobb dolog Újpesten, ami azért az öröm pillanataiban is túlzásnak tűnik. Wintermantel az a fajta ember, aki nyilvános beszéd közben egy láthatatlan muffba dugja a kezeit. (A muff nevű téli ruhadarabja gondolok.)

Palkó Györgynek, a tulajdonos Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatójának beszédéből annyit jegyeztem fel, hogy "méltán lesz beereszthető a víz a Dunába." A végtermék egyébként elvileg tisztább, mint a pár méterre folyó Duna vize.

Ezután megállapíthattuk, hogy új szelek fújnak a szalagátvágásban is. Fura módon kihalt a nemzeti színű szalag, helyett kék kordonanyag van kifeszítve két oszlop közé.

Ekkor jött az esemény púderrésze. Kerületi öko-kisiskolások kecsegét telepítettek a Dunába, demonstrálandó, hogy ez a kihalás szélén álló, érzékeny halfajta is prímán megél a telep közelében.

Az akció után megállapíthattam, hogy nem szívesen lennék fideszes médiakecsege. Az arasznyi, páncélos halacskákat nagy műanyag dézsákban hozták a partra. Az ökogyerekek, akik láthatólag úgy féltek a kecsegéktől, mintha bengáli tigrist kellett volna kézzel telepíteniük, először nem nagyon merték megfogni a halakat, ezért kaptak pár kék, nyeles hálót. Később már rá mertek markolni a kis tokfélékre, és lelkesen dobálták őket a folyóba, de kemény hal ez, túl fogják élni.

Wintermantel Zsolt ábrándos tekintettel nézte a folyót, mint egy tősgyökeres újpesti csibész, aztán álló helyzetben úgy megtántorodott egy sóderdarabon, hogy azt hittem, beleesik a Dunába.

A telepítést büfé követte az irodaépületben, minden flancolás nélkül. Itt végre az esemény súlyához illó metamorfózist láthatott az értő szem: az eddig petyhüdten viselkedő Wintermantel polgármester a büféasztalhoz lépve előbb életre kelt, majd olyan izgalomba jött, hogy a jobb kezében tartott késsel és villával elkezdett kasztanyettázni.

Újpest urára jól hatott a tápanyagbevitel. A dögletesen meleg teremből való távozás közben, a jól légkondcionált folyóra kilépve azt mondta:

"Miért nem a  folyosón ettünk?"

Hatalmas kacajkórus volt a reakció, egy mamelukja pedig álmélkodva megismételte: "Miért nem a  folyosón ettünk?" És mindannyian távoztak, nevetve.

Csakúgy, mint mi, egy szennyezésmentesebb, foszfátszegény jövő reményében.