Tengeri blokád Miszráta ellen

2011.04.30. 08:18

Moammer Kadhafi líbiai vezető kormánya azzal fenyegetőzött, hogy megtámad minden hajót, amely megközelíti a lázadók kezén lévő Miszráta földközi-tengeri kikötőjét; Tripoli a fenyegetés beváltásával elvághatná Miszráta létfontosságú összeköttetését a felkelők által tartott északkelet-líbiai városokkal. A NATO pénteken közölte, hogy három aknát találtak Miszráta kikötőjétől három kilométerre a tengerben, amelyeket megsemmisítenek.


Miszráta nagyobb térképen való megjelenítése

A Kadhafi-hű erők által a szárazföldön körbezárt Miszrátába a tengeren jutnak el a segélyszállítmányok, és szintén vízi úton szállítják el a sebesülteket is a lázadók fellegvárának számító Bengáziba. Musza Ibrahim líbiai kormányszóvivő újságíróknak nyilatkozva a tengeri aknákról ugyan nem tett említést, de fogadkozott, nem engedik meg, hogy a miszrátai lázadók a tengeren fegyvereket és utánpótlást kapjanak. "Bebizonyítottuk, hogy a miszrátai lázadók az elmúlt néhány hétben Bengáziból, Katarból és egyéb helyekről kapnak fegyvereket. Ezt nem fogjuk megengedni" - hangoztatta.

A líbiai állami televízió azt állította, hogy "működésképtelenné" tették a miszrátai kikötőt. Egy miszrátai lakos telefonon elmondta, hogy a kikötő továbbra is a felkelők kezén van.

A líbiai kormány pénteken felajánlotta a miszrátai lázadóknak, hogy amnesztiát kapnak, ha négy napon belül leteszik a fegyvert. Ellenkező esetre Tripoli további vérontást helyezett kilátásba.

A rosszul felszerelt és gyengén kiképzett líbiai felkelők február közepén lázadtak fel Kadhafi 42 éve tartó uralma ellen, amit a tripoli kormányzat fegyveres erővel próbál leverni. Nyugati országok katonai koalíciója ENSZ-felhatalmazás alapján légitámadásokat hajt végre a kormányerők ellen a polgári lakosság védelmében; a művelet irányítását március végén átvette a NATO. Mindez azonban máig sem vezetett el Kadhafi bukásához, jóllehet egyesek ezt remélték.