Törvénytelenül készít hangfelvételeket a rendőrség

2011.05.02. 15:03
A vizelő férfi látványával kezdődő gyöngyöspatai rendőrségi felvétel nyilvánosságra hozása számos sebből vérzik. Hangfelvételt egyáltalán nem lehetett volna készíteni, a képek kiadása személyiségi jogot sért, és eleve jogellenes.

A múlt keddi gyöngyöspatai összetűzésről készült rendőrségi kép- és hangfelvétel ugyan sok mindenre választ adott a történtekkel kapcsolatban, azonban felvet egy kínos kérdést: milyen jogszabály alapján készítette a hangfelvételt a rendőrség? Miként arra a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfői közleménye felhívja a figyelmet, a rendőrségi törvény erre nem ad lehetőséget.

A törvény "Képfelvétel, hangfelvétel, kép- és hangfelvétel készítése" című 42. paragrafusának (2) pontja szerint "a rendőrség közterületen, ahol az közbiztonsági, bűnmegelőzési, illetve bűnüldözési célból igazolhatóan szükséges, bárki számára nyilvánvalóan észlelhető módon képfelvevőt helyezhet el és felvételt készíthet." Közterületi hangfelvételről egy szó sincs.

A TASZ közleménye azt is felveti, hogy maga a képfelvétel is jogellenesen módon került ki a rendőrségtől. A jogvédők elsősorban a szemből látható vizelő férfiről készült képeket kifogásolják: bármilyen szerepet töltött is be a verekedésben, az nem teremthet alapot a felvétel e részének nyilvánosságra hozására, ami sérti személyes adatainak védelméhez fűződő és a személyiségi jogait.

A felvételt egyébként nem kiszivárogtatás útján került ki: azt a rendőrség előbb sajtótájékoztatón, majd a honlapján maga hozta nyilvánosságra. A felvételek azonban kizárólag bűncselekmények felderítésére szolgálnak, azokat a rendőrség eleve semmilyen körülmények között nem adhatná ki.

Az ügy pikantériája, hogy könnyen előfordulhat: a rendőrség országszerte számtalan helyen használja a térfigyelő rendszert jogszabályba ütköző módon hangfelvétel készítésére. A TASZ az ügyben az adatvédelmi biztoshoz fordult. Az ügyről az ORFK-t is megkérdeztük, de egyelőre még nem reagáltak.