A minisztérium szerint gyanúsan sokat tankol az agrárkamara főtitkára

2011.05.04. 12:18 Módosítva: 2011.05.05. 16:27
Ebele Ferenc agrárkamarai főtitkár vagy nagy fogyasztású autóval járja az országot, vagy megalapozottan gyanakszik visszaélésre a vidékfejlesztési minisztérium. A havi átlag 352 litert tankoló főtitkár szerződni is tud, 2010-ben 12 millió forintos bánatpénzt kapott határozott idejű szerződése felmondása után, majd határozatlan idejű szerződést kötött és főtitkár maradt.

A vidékfejlesztési minisztérium szerint visszaélések gyanúját vetik fel Ebele Ferenc, a Magyar Agrárkamara főtitkárának tankolási szokásai. Ebele a kizárólagos használatra kapott, rendszám-azonosítás nélkül is használható Mol-kártyája terhére az elmúlt 15 hónapban kétmillió forintért, azaz - megengedően 380 forintos átlag benzinárral számolva - havi átlag 352 liter benzint tankolt.

Egy átlagos fogyasztású autóval ennyi benzinből kéthavonta háromszor körbeautózhatná az országot - nagy fogyasztású luxusautóval nyilván ennél kevesebbszer.

Ebele 2008 óta az agrárkamara főtitkára. Akkor négy évre kötöttek vele szerződést, melynek értelmében havi 750 ezer forintos fizetést és egyébb juttatásokat, így egy szolgálati autót is kapott. Szerződését 2010-ben közös megegyezéssel felbontották, ekkor 13 havi fizetéssel, 11,95 millió forinttal kárpótolták.

Ebele ugyanakkor a szerződés felbontása óta is az agrárkamara főtitkára, mert a határozott idejű szerződés és a bánatpénz kifizetése után újabb, immár határozatlan idejű szerződést kötöttek vele.

Ebele Ferenc csütörtökön azt közölte, hogy Veszprémben lakik, munkahelye pedig Budapesten van. Ezt az utat naponta tette meg, illetve a 19 megyei kamarával, a 202 vidéki, regionális tanácsadóval is tartania kellett a fizikai kapcsolatot. A főtitkár egy 2000 köbcentis motorral felszerelt Renault Lagunával közlekedett, amelynek hivatalos fogyasztási adata 100 kilométeren 10 liter üzemanyag. Ezen adatok alapján a Budapest-Veszprém közötti közlekedés benzinköltsége 15 hónap alatt minden munkanapon valóban több mint 2 millió forint lehet.

A főtitkár közleményében azt is kifejtette, hogy 2008-ban a Magyar Agrárkamara 2012-ig tartó, vagyis határozott idejű munkaszerződést kötött vele. Tavaly ősszel azonban bejelentette, hogy a koránál fogva élni szeretne az előrehozott nyugdíjazás lehetőségével és azt kérte, hogy munkaszerződése 2010 év végével szűnjön meg. Az agrárkamra elnöksége erről döntött is. A határozott idejű szerződés 2012-ig szólt, azaz 2010 decembere után még két évig járt volna a juttatás Ebele Ferencnek, ha nem vonul nyugdíjba. Emellett a munkaszerződés szerint egy évi végkielégítést is igénybe vehetett volna a főtitkár. Összesítve tehát a főtitkárt munkaszerződése alapján 3 évi, azaz 36 havi járandóság illette volna meg. Erről azonban Ebele Ferenc lemondott és elfogadta az elnökség által megszavazott 12 havi, nyugdíjazásával kapcsolatos juttatást.