Az alkotmányról írhatnak a történelemérettségin

2011.05.04. 06:41 Módosítva: 2011.05.04. 09:20

A történelem írásbelikkel folytatódnak szerda reggel 8 órakor az érettségi vizsgák. Középszinten 1276 helyszínen 86 396-an, emelt szinten 106 helyen 6265-en vizsgáznak. Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol, francia, horvát, német, spanyol és szerb nyelven is tesznek érettségi vizsgát.

Az idei érettségi témái között a jobbágyfelszabadítás, a rendszerváltás, az alkotmány és Mátyás király is szerepel. Az eduline oktatási portálnak nyilatkozó történelemtanár értékelése szerint a feladatok valamivel nehezebbek, mint a tavalyiak voltak. A portál szerint különös, hogy két, egymáshoz közel álló téma, a reformkor és az 1848-as események is szerepelnek a feladatsorban.

A középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart és két feladatsorból áll: az egyszerű, rövid választ igénylő, valamint a szöveges (kifejtendő) feladatok megoldásából. A vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja.

A történelem vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga ez esetben is két feladatsorból, egyszerű és kifejtendő kérdésekből áll. A diákok először az I. feladatlapot oldják meg, a vizsgadolgozatokat a 90 perc leteltével a felügyelő tanár összegyűjti. Ezután osztják ki a II. feladatlapot.

Közép- és emelt szinten is az írásbeli feladatsort mintegy 60 százalékban a magyar, mintegy 40 százalékban pedig az egyetemes történelemhez kapcsolódó feladatok alkotják. Az összes feladat mintegy 50 százalékát a XIX. és a XX. század történelme adja. Vizsgázónként szükséges segédeszköz a középiskolai történelmi atlasz, amelyről a vizsgázó gondoskodik, továbbá vizsgacsoportonként legalább három példány helyesírási szótár, amelyet a vizsgabizottságot működtető intézmény biztosít.