Milliókat költ tanácsadási szerződésekre a kormány

2011.05.05. 08:15
15 millió forintért vásárolt jogi tanácsokat az igazságügyi minisztérium, írja a Blikk. A takarékos állam jelszavát hirdető kormány nem sajnált 120 ezer forintot arra, hogy Nagy Anna kormányszóvivő öltözködési tanácsokat kapjon.

Milliókat költ szakértőkre a takarékos állam jelszavát hangoztató kormány, írja csütörtöki számában a Blikk. A lap értesülései szerint 2010 október-decemberében csak Nagy Annára százhúszezer forintot költöttek, a kormányszóvivő havi negyvenezerért kapott öltözködési tanácsokat.

A tanácsadóval szerződést kötő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) érvelése szerint azért kötöttek tanácsadói szerződést, mert ez olcsóbb megoldás volt, mintha valakit felvettek volna. A szerződést 2011-ben azért nem hosszabbították meg, mert Nagy Anna már nem tartott igényt a tanácsokra.

Tavaly a szóvivő fodrászát és sminkesét is közpénzből fizették, írja a Blikk.

A lap értesülései szerint a KIM másra sem sajnálta a közpénzt, az év elején például 1,5 millió forintot fizetett egy csapatépítő tréningért, amin a minisztérium 23 vezető beosztású munkatársa vett részt. A Blikknek nyilatkozó piaci források túlzottnak tartják az összeget, egy 15-20 embert koordináló tréner napidíja 380-500 ezer forint között mozog.

Meglepő, hogy az igazságügyi minisztérium jogi tanácsadásra is költ, csak a közalapítványokkal kapcsolatos jogi tanácsadásért 15 milliót fizettek egy ügyvédi irodának. A KIM még így is spórolósnak tűnik a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz képest, ahol december végétől már több mint 100 millió forintot költöttek jogi tanácsokra. A minisztériumok szerint a feladatok "speciális szaktudást" igényeltek, ezért nem találtak rájuk megfelelő embert házon belül.