Sztrájkbizottságot alapítottak a pedagógus szakszervezetek

2011.05.05. 15:21 Módosítva: 2011.05.05. 15:21
A pedagógus szakszervezetek szerda este sztrájkelőkészítő bizottságot alapítottak, mert hiányolják az érdekegyeztetést és a tárgyalásokat a közoktatás átszervezéséről – jelentette be Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A szakszervezetek azt várják, hogy a kormány 5 napon belül jelöljön ki tárgyalópartnert.

Ágazati sztrájkelőkészítő bizottságot alakítottak a közoktatásban érintett szakszervezetek, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezete (MZTSZ), a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet (MKSZSZ) és az Oktatási Vezetők Szakszervezete (OVSZ). A közös sztrájkbizottság célja egyelőre nem a munkabeszüntetés, hanem a tárgyalás kikényszerítése. Ha nem lesz valódi érdekegyeztetés, sztrájkolni fognak a pedagógusok – mondta Mendrey László, a PDSZ elnöke.

A szakszervezetek a kormány képviselőivel többek között a bérekről, a pedagógusok kötelező munkaidejéről és minősítési rendszeréről, a munkáltatói jogkörökről, a nem állami, önkormányzati vagy egyházi iskolák finanszírozásáról tárgyalnának, és arról, hogyan hat majd a közoktatásra a Széll Kálmán-terv.

A szakszervezetek nehezményezik, hogy nem vonták be őket a közoktatás átszervezésével kapcsolatos tárgyalásokba. Galló Istvánné, a PSZ elnöke kategorikusan cáfolta Hoffmann Rózsa azon kijelentését, hogy egyeztetések folytak a szakszervezetekkel. Egy öt kérdéses kérdőív kitöltetése az intézményvezetőkkel és az egyeztetés nem ugyanaz – emelte ki.

A kérdőívek se reprezentatívnak, se szakmailag megalapozottnak nem mondhatók – mondta Somogyi László, az OVSZ elnöke. Ha a kérdőívek kitöltésére több idő lett volna, és kiderült volna belőle, hogy például az államosításnak milyen következményei lennének, nem valószínű, hogy ugyanez az eredmény jött volna ki – erősítette meg Galló Istvánné.

Ha a pedagógusoknak 32 órát kell az iskolában tölteni, az burkolt óraszámemelés, hívta fel a figyelmet Galló Istvánné. Hiába marad továbbra is csak 22 a kötelező óraszámuk, az igazgató rendelkezhet majd a többi 10 óra felett, mely így fizetetlen túlórává válik. A pedagógusokat nem lehet tovább terhelni, így is átlagosan 51 órát dolgoznak hetente – mondta Galló Istvánné.