Tarnabodon is csak tiszta udvar, rendes ház kap segélyt

2011.05.05. 11:31
A Heves megyei településen nem kap segélyt az a munkanélküli, aki nem tartja rendben a portáját. A helyiek nem bánják, szerintük ráfér a falura a szigor, így talán nem lesznek olyanok, akik a tetőt is eltüzelik a saját fejük fölül.

Áprilistól a befogadó faluként elhíresült Tarnabod is beállt azoknak a településeknek a sorába, amelyek éltek a munkanélküli segély - hivatalos nevén bérpótló juttatás - feltételhez kötésének törvény adta lehetőségével. Az országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a törvénymódosítást, amely lehetőséget teremtett a folyósítás feltételeinek szigorítására, arra hogy a lakókörnyezet rendben tartásához kössék a havi 28 500 forint kifizetését. Az önkormányzatok maguk dönthettek arról, bevezetik-e ezt vagy sem. Azóta már egy sor településen született ilyen döntés, többek közt Sátoraljaújhelyen, Mezőkövesden, Rákóczibányán és Pakson is.

A tarnabodi rendelet április elsején lépett hatályba. A helyi képviselő-testület rendelete értelmében nem csak az esik el a segélytől, aki a portáját nem tartja rendben, hanem az is, aki illegális bontásba kezd vagy rosszul tartja a háziállatait. Ez utóbbival Pető Zoltán polgármester szerint a kutyák elkóborlása ellen akartak fellépni. Az előírt rendet az utcafronti, árokparti részen, a ház előtt lévő kiskertekben és az első udvarban is meg kell tartani.

A nagyjából hétszáz lelkes Heves megyei faluban körülbelül 130 ember szorul munka híján bérpótló juttatásra, és közülük idén legfeljebb húsz-harmincnak tud közmunkát adni az önkormányzat.

Az Indexnek nyilatkozó falubelieknek tetszett az új rendelet, jogosnak tartják azt, mondván, tényleg rendnek kell lennie, és idáig bőven akadt rettenetes állapotú ház és udvar Tarnabodon. A helyiek többségének szemét főleg az illegális bontások bántották. Szerintük elterjedt jelenség a faluban, hogy telente egyesek apránként lebontják a tetőt a saját fejük fölül és eltüzelik azt.

Tarnabodra néhány évvel ezelőtt hajléktalanokat költöztettek a Máltai Szeretetszolgálat által életre hívott Befogadó falu programban. A budapesti aluljárókból vagy átmeneti szállásokról érkezett családok önkormányzati házakba költözhettek be azzal a feltétellel, hogy elvégzik a ház körüli munkát, haszonállatot nevelnek. A lakókörnyezet rendben tartásáról szóló rendeletnek ehhez a programhoz nincs köze. Az új lakókkal a polgármester és a helyiek szerint sincs  több baj, mint a régóta Tarnabodon élőkkel.