Hoffmann szerint meg fog maradni a Corvinus

2011.05.06. 12:30 Módosítva: 2011.05.06. 18:15
Két nap alatt semmivé foszlott Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felsőoktatási koncepciója. Péntek reggeli nyilatkozatában kijelentette, hogy a Corvinus "meg fog maradni", sőt, az se biztos, hogy bármilyen egyetemet bezárnak.

A Budapesti Corvinus Egyetemre szükség van, és meg is fog maradni, jelentette ki a TV2 reggeli műsorában, a Mokkában Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár péntek reggel. Szerinte "teljes félreértése" volt szándékuknak az a sok hír, melyek szerint a Corvinust be fogják zárni. "Ilyen rossz ötlete nem születhet senkinek, aki az oktatással foglalkozik" - jelentette ki. A Corvinus "meg fog maradni", jelentette ki.

Nyilatkozata szerint nemhogy a Corvinust, de semelyik másik egyetemet sem akarják bezárni, csak "a racionálisabb szerkezet kialakításának lehetőségeit" vizsgálják. Arra, hogy milyen formában működne tovább az egyetem, kitérő választ adott. Mint mondta, előbb megnézik, hogy egyáltalán van-e értelme új egyetemi struktúra kialakításának. Ugyanakkor azt is mondta, hogy jelenleg 201 helyszínen mintegy 160 karon folyik képzés 29 állami intézményben, ez egy 10 milliós országban soknak tűnik.

Az oktatási államtitkárság szerdán kiszivárgott tervei még arról szóltak, hogy a 29 egyetemből csak 12 maradna meg, ezek vezetőivel egyeztetett is Hoffmann. A találkozóra Mészáros Tamást, a Corvinus rektorát nem hívták meg.

Az államtitkár délutáni sajtótájékoztatóján azt mondta: az, hogy a Corvinus egyetem rektora nem volt ott a találkozón, azért van, mert egyeztetni többféle módon is lehet, és ők a "több kisebb csoport" elvét választották a tárgyalásokhoz. Mészáros Tamással például jövő hét kedden tárgyalnak a kérdésben.

Az egyetem jövőbeni szétdarabolását vagy megszüntetését az államtitkár-asszony szintén cáfolta.  "A megszüntetés híre teljes képtelenség" - mondta, majd hozzátette, egyelőre még a szétdarabolásról sincs teljes egyetértés.

Csak tervek és javaslatok

Hoffmann beszélt a felsőoktatás racionalizásásáról is, és a kormányfő kéréséről is ezzel kapcsolatban. "Mi is tisztában voltunk vele, hogy a racionalizálást meg kell lépni, csak a módját máshogy képzeltük el" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy a 29 egyetemből valóban csak 12 maradna-e meg, azt válaszolta: az átalakítások célja, hogy kevesebb helyen és kisebb kapacitással folyjon felsőoktatás, ezért néhány helyen valóban meg fog szűnni egyik-másik szak képzése. Hoffmann szerint azonban a jelenlegi helyzetre nem az a jó megoldás, ha sok helyen végeznek kisebb hallgatói keretszám-csökkentést, hanem ha néhány helyen inkább teljesen megszűnik a szakképzés.

Azokra a kérdésekre, melyek azt firtatták, valóban 30 ezerre akarják-e csökkenteni a felsőoktatásban, állami finanszírozásban tanulók végső keretszámát, azt válaszolta, ezek a felvetések egyelőre mind csak ötletek és javaslatok, konkrét döntés nem született az ügyben.