Új pártot alapítana Gyurcsány Ferenc

2011.05.06. 18:25

Pénteken háttérbeszélgetésen vett rész Gyurcsány Ferenc a HIPA, azaz a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók (Hungarian International Press Association) kezdeményezésére. A mai sajtóreggelire harmincheten jelentkeztek be: többek között a Financial Times, a BBC, az AFP, a Reuters és a Bloomberg újságírói, írja a volt miniszterelnök a Facebookon.

A Bloomberg tudósítója az informális találkozóról egy rövid hírt adott, ami szerint Gyurcsány Ferenc nem tartja elképzelhetetlennek, hogy a jövőben új pártot alapít.

A Bloomberg rövid híre úgy fogalmaz, hogy amennyiben utolsó erőfeszítései a Magyar Szocialista Párt megújítására kudarcot vallanak, új politikai mozgalmat indít. A 2010-es választásokon súlyos vereséget elkönyvelő MSZP-t 2012 végéig szeretné formába hozni Gyurcsány Ferenc, ha ez nem sikerül, akkor "zöldmezős politikai beruházás" révén látja megvalósíthatónak politikai elképzeléseit.

Az MSZP-n belül sokan bírálják Gyurcsány Ferencet, illetve az utóbbi időben tett javaslatait, kezdeményezéseit. A pénteki Népszabadság azt írja, hogy "Egyik szocialista platform sem támogatja Gyurcsány Ferenc és tömörülése pártszavazási kezdeményezését [...] Gyurcsány hat kérdésről tartana pártszavazást az MSZP-ben, többek között arról, hogy lehessen-e közvetlenül választani a párt tisztségviselőit (legfontosabb helyen a pártelnököt), legyen-e jövedelem- és vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettsége a vezetőknek, vagy éppen legyen-e átláthatóságot elősegítő pártszabályozás." A párton belül sokaknak nem teszik az sem, hogy Gyurcsány Ferenc nyíltan konfrontálódik a párt jelenlegi elnökével, Mesterházy Attilával.