no

Eljöhet az idő, amikor nem lesznek békések a rendvédelmi tüntetések

2011.05.09. 12:18

Nem közeledtek lényegesen az álláspontok a rendvédelmi szakszervezetek vezetőinek Pintér Sándor belügyminiszterrel folytatott tárgyalásán.

DSZZS20110509102

A szakszervezetek azután tárgyaltak informálisan a belügyminiszterrel, hogy a pénteki demonstráción megjelent Pintér, és azt mondta, hajlandó tárgyalni, de nem abban a helyzetben, inkább folytassák hétfőn.

Pintér megerősítette azt a pénteki ígéretét, hogy még idén megkapja minden tűzoltó az elmaradt túlmunkadíjat - mondta Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének vezetője.  Ezen kívül azonban nem született megállapodás semmilyen konkrétumról.

Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke
Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke

A szakszervezetek követelésének teljesítését a 2012-es bérfejlesztésről Pintér szerint csak akkor lehetne megígérni, ha az egész közszférára vonatkozna - a koncergenciaprogram szerint azonban ilyesmiről nincs szó, sőt, inkább bérbefagyasztás a terv. Ez viszont a szakszervezetek szerint elfogadhatatlan.

Pintér nem adott konkrét választ a szakszervezeti jogok felülvizsgálatával, és a már nyugdíjas rendvédelmi dolgozók státuszának és juttatásainak felülvizsgálatával kapcsolatos kérdésekre. Azt mondta ugyanakkor, a szerdai kormányülésen foglalkozni fognak ezekkel a témákkal.

Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke
Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke

Kónya Péter szerint a szakszervezetek készek a közös tárgyalás folytatására, az “együttgondolkodásra”, de egyértelművé tették, az állomány nagy része elkeseredett és elszánt.

“Eljöhet az idő, amikor a vezetők már nem tudják megőrizni a tüntetések békés jellegét” - mondta Kónya Péter. A péteki szerintük ilyen volt, és kifejezték, elhatárolódnak az izraeli zászló elégetésétől.