Feldarabolt Corvinushoz a rektor nem adja a nevét

2011.05.10. 20:27
Újabb hét egyetem rektorával, köztük a Corvinus egyetem vezetőjével, Mészáros Tamással egyeztetett kedd délután Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár. Bár Hoffmann arról beszélt: biztos, hogy nem zárják be a Corvinust, változtatásokra mind szerinte, mind az intézmény vezetője szerint szükség lesz.

Örülök, hogy ennyien összegyűltek miattam, de igazán ütős hírt nem fogok tudni mondani – kezdte beszédét Mészáros, aki a Corvinus egyetemen összegyűlt hallgatókat tájékoztatta arról, mi történt az oktatási államtitkár közös egyeztetésén. Mészáros szerint „kulturált és rendkívül szakmai” megbeszélést folytattak Hoffmann Rózsa államtitkárral, ám konkrétumokról nem esett szó.

Konkrétumokról nem esett szó

Alig egy hete jelent meg a hír, miszerint az oktatási államtitkár új felsőoktatási koncepciója szerint megszűnhet a Budapesti Corvinus és további tizenhét másik egyetem. Hoffmann Rózsa államtitkár csütörtökön 11 rektorral tárgyalt a tervezett összevonásokról, amelyek alapjaiban forgatnák fel a jelenlegi intézményrendszert.

A mostani beszélgetésre Hoffmann nem csak a Corvinust, hanem hat másik egyetemet is meghívott; ott volt többek közt az Óbudai, a Győri, a Kaposvári, a Képzőművészeti és a Moholy-Nagy egyetem rektora is.

„Mindenki elmondta, hogy a legjobb lenne úgy hagyni a képzéseket, ahogy most vannak, mire az államtitkárasszony azt válaszolta: a jelenlegi helyzet nem igazán tükrözi a nemzetközi versenyképességet, ezért a most összegyűlt intézmények mindegyikében változás lesz. Ez lehet integráció, magánegyetemmé válás, a költségtérítés kiterjesztése, egyes szakokon az állami finanszírozás eltörlése, de meg kell mondjam: a Corvinus egyetemnél nem volt ilyen értékelés” – mondta el Mészáros.

„Nem értékeltek bennünket, nem volt konkrétum, hogy mért kéne felosztani a Corvinust. Más egyetemeknél volt ilyen, például Kaposvárnál, ahol 0,33 a bölcsészképzés részesedése, vagy Győrnél, ahol két egyetem van egy városban. Nálunk azonban nem volt ilyen” – erősítette meg később még egyszer.

A rektor szerint Hoffmann megígérte, hogy mielőtt bármiféle döntést hoznának, konzultálni fognak az érintett intézményekkel, főleg akkor, ha a konkrét javaslatok csak egyes intézmények kapcsán merülnek fel. „Én ebből azt szűröm le, hogy nincs még döntés, mert ha már döntés van, akkor nincs igazán miről beszélni” – tette hozzá Mészáros.

Minőségibb oktatást és versenyképesebb iskolákat akarnak

Mészáros később elmondta azt is: a megbeszélésen világossá vált számára, hogy az oktatási tervezet célja a felsőoktatásnál a versenyképesség javítása és a minőségibb oktatás. Hoffmann azt is elárulta, hogy a napokban születik meg az a javaslat, mely eldönti, mely intézményekben lesz változás, de mielőtt döntést hoznának, még mindenképpen konzultálni fog a kiválasztott egyetemekkel.

„Nincs csalódottság bennem, mert nem úgy mentem oda, hogy ma megígérik: ez vagy az lesz, ez pedig nem lesz. Azt gondolom, ez egy fontos konzultáció volt, és úgy érzem, kaptunk olyan javaslatokat az oktatási tárca részéről, amiket valóban mérlegelni kell” – mondta a rektor.

A változtatások ugyanis a rektor szerint is szükségesek. Mint mondta: már megindult az egyetemen belül a szakok felülvizsgálata, mivel túl sok oktató és túl sok szakirány van, melyeket nem lehet ugyanolyan minőségi szinten oktatni, ezért ezek számát csökkenteni kell. „Elsősorban ezen a campuson, vagyis a közgazdasági, a társadalomtudományi és a gazdasági karon van ilyen probléma, a többin sokkal kevésbé” – mondta.

A rektor emellett fontosnak tartja a kutatás fejlesztését és az egyetem nemzetköziesedését is, ha ugyanis ezt a hármas célt sikerül elérni, az versenyképességi növekedést hoz magával.

A hallgatóknak arra a kérdésére, hogy mi lesz, ha csak a közgazdasági és társadalomtudományi karok maradnak meg, azt válaszolta, nem tudja elképzelni ezt a forgatókönyvet, és úgy gondolja, hogy a kormány sem. „Olyan fölmerült, hogy egy nagy budapesti gazdasági egyetemet hozzanak létre, de a Corvinus a mostani karokkal együtt működőképes és stabil. Ha ezt szétszedik, akkor könnyebb feldarálni az egyetemet, ezért minden törekvésem arra irányul, hogy ez így maradjon, ahogy most van. Ha csak három kar marad, ahhoz én nem adom a nevemet.”

A hallgatókat is bevonnák

Mészáros ígéretet tett arra is, tájékoztatni fogja róla az oktatási államtitkárt, hogy a hallgatók is szeretnének részt venni az egyetemmel kapcsolatos konzultációban, és megígérte azt is, hogy az eseményekkel kapcsolatban mindenről naprakész, vagy akár percrekész információkat fog adni a diákoknak.

A Corvinus hallgatói érdekképviseletei tegnap este döntöttek úgy, hogy még a rektori megbeszélés előtt, élőláncot alkotva fejezik ki elkötelezettségüket az intézmény mellett.