Az idősebb jómódúak utasítják el leginkább a romákat

2011.05.10. 14:59

Az ELTE Társadalomtudományi Karának kutatása vizsgálta a társadalmi konfliktusok, ellentétek érzékelését a különböző népcsoportokban, emellett az egyes csoportoktól való félelemre és a hátrányos megkülönböztetésre is rákérdeztek.

A kutatás eredménye alapján a megkérdezettek közül minden ötödik a romáktól, míg minden tizedik a Magyar Gárdától, az adóhatóságtól és az araboktól fél. A kitalált népcsoporttól, a pirézektől a válaszadók 3 százaléka tartott.

A kutatás eredménye szerint a válaszadók leginkább a melegeket utasítják el. A megkérdezettek kérharmada elutasítaná, hogy közeli hozzátartozója vagy barátja meleg legyen, minden ötödik válaszadó pedig azt is nehezményezné, hogy látogatóba jöjjön Magyarországra egy homoszexuális. Minél idősebb, alacsonyabb iskolai végzettségű és kisebb településen lakott a válaszadó, annál elutasítóbb volt a homoszexuálisokkal szemben.

A megkérdezettek 58 százaléka nem szeretné, ha közeli hozzátartozója, minden második pedig azt sem, ha közeli barátja roma lenne. 40 százalékuk roma szomszédoknak sem örülne. Az idősebbek, a magasabb jövedelműek és iskolai végzettségűek között magasabb volt a romák elutasítottsága.

A kutatás szerint a válaszadók ötödét már érte hátrányos megkülönböztetés, 81 százalékuk állítása szerint viszont soha nem szenvedett el negatív diszkriminációt. A legtöbb embert, minden negyedik válaszadót kora vagy etnikai hovatartozása miatt ért megkülönböztetés.

A romák 43 százaléka, míg a szegények 29 százaléka számolt be hátrányos megkülönböztetésről, míg a nem romák és a nem szegények esetében 17 százalék volt ez az arány.

A kutatásban a roma lakosság arányát is meg kellett becsülniük a válaszadóknak. Csak minden tizedik találta el, hogy tíz százalék alatti az arányuk, minden negyedik válaszadó viszont 40 százaléknál is többet becsült.