Váratlanul elnapolták a Képíró-pert

2011.05.10. 11:37 Módosítva: 2011.05.10. 13:00
Az ügyész javaslatára a bíró elnapolta a háborús bűncselekmény miatt zajló pert, mert a 97 éves vádlott nem biztos hogy érti, mi történik körülötte. Ügyvédje szerint csak hallásproblémája van, és ki kéne pucolni a füleit.

"Öreg vagyok, és az agyban van az elváltozás" – reagált a kerekesszékben ülő Képíró Sándor a bíró bejelentésére, hogy igazságügyi elmeorvosi vizsgálat dönti el, alkalmas-e a tárgyaláson való részvételre.

Fotó: Kallos Bea
Fotó: Kallos Bea

Nem hallja vagy nem érti?

Varga Béla tanácsvezető bíró Falvai Zsolt ügyész javaslatára napolta el Képíró Sándornak a Fővárosi Bíróságon az 1942-es újvidéki vérengzés során elkövetett háborús bűncselekmény miatt zajló büntetőperét, egyben elrendelte a vádlott elmeorvosi vizsgálatát. Az első, május 5-i tárgyalás óta gondot jelent ugyanis, hogy nem lehetett biztosan tudni, a vádlott felfogja-e a tárgyalóteremben zajló eseményeket.

Falvai Zsolt szerint a bizonyítási eljárás addig nem folytatható, amíg ki nem derül, hogy alkalmas-e a vádlott a tárgyaláson való részvételre.

Képíró ügyvédje, Zétényi Zsolt a tárgyalás folytatását javasolta, szerinte a vádlottnak nem értelmi, hanem hallásgondjai vannak, és alkalmas a tárgyalásra. Mint mondta, az élőbeszédet Képíró jól hallja, és a hangszórókból jövő kierősített hang illetve zajok zavarják csak.

Miután a bíró meghozta az elmeorvosi vizsgálatot elrendelő végzést, elfogadta Zétényi javaslatát, hogy a vádlottat hallásvizsgálatnak is alávessék. Zétényi Képíró hallókészülékének vizsgálatát, továbbá a hallójáratainak szerinte évek óta elmaradt tisztítását is javasolta. A soron kívüli elmeorvosi vizsgálat május 17-én lesz, a per az eredmény függvényében 19-én folytatódik.

Hitelességi problémák

A tárgyalás elnapolása előtt a bíróság Zinner Tibor történész szakértőt hallgatta meg. Zinner hitelességi problémákra hívta fel a figyelmet, egy, a vádirat részét képező 1944-es ítélettel kapcsolatban. 1944-ben Képírót hűtlenség vádjában találták bűnösnek, azonban az eredeti ítélet annak semmissé nyilvánítása után elveszett vagy megsemmisült, és csak egy másolat illetve fordítás áll rendelkezésre, így a vádirat azokra támaszkodik.

A dokumentumok egyike Szerbiából, a másik a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Intézetből került elő. A Jeruzsálem érintésével megkerült dokumentum utolsó oldala a pecsétekkel együtt hiányzik, így nem tekinthető hitelesnek. A fordítás viszont valószínűleg az eredeti ítélet "délszláv" verziójából készült, ám a dokumentum keletkezésénél jóval későbbi jogi terminológiát használ, és alapvető tévedéseket is tartalmaz, így Zinner Tibor szerint szintén hitelességi aggályok merülnek fel vele kapcsolatban.

Felfüggesztés gyógyulásig vagy halálig

Ha az elmeorvosi vizsgálat azt állapítja meg, hogy Képíró nem beszámítható, a büntetőeljárásról szóló törvény alapján a bíró felfüggeszti a pert. Erre Képíró esetében akkor lenne lehetőség, ha "a gyanúsított tartós, súlyos betegsége vagy a bűncselekmény elkövetése után bekövetkezett elmebetegsége miatt az eljárásban nem vehet részt".

A felfüggesztés a vádlott gyógyulásáig vagy a haláláig tart. Az elkövetéskor fennálló (a Btk által szabályozott), büntethetőséget kizáró okokkal szemben ilyenkor az eljárás felfüggesztésének az az oka, hogy a vádlottra az eljárás és a büntetés nem tudna hatást gyakorolni.