Jár kártérítés az ártatlanul lecsukott romáknak

2011.05.12. 14:21

A bíró egyelőre csak annyit mondott, hogy nem kétséges, jár kártérítés azoknak a tarnabodi romáknak, akik 11 hónapot voltak ártatlanul előzetes letartóztatásban, összege azonban csak a május 24-ei ítélethirdetéskor derül ki.

A három tarnabodi roma fiatal 11 hónapot volt ártatlanul előzetes letartóztatásban, mint utóbb kiderült, a romagyilkosságok tettesei által elkövetett egyik támadás gyanújával. A romák által indított kártérítési per tárgyalása csütörtökön kezdődött meg Egerben, a Heves Megyei Bíróságon.

Németh Renátó és Szabó Adorján a tárgyalóterem előtt a Heves Megyei Bíróságon, Egerben.  (Fotó: Tréba Ákos)
Németh Renátó és Szabó Adorján a tárgyalóterem előtt a Heves Megyei Bíróságon, Egerben. (Fotó: Tréba Ákos)

A fiatalokat több emberen elkövetett emberölés kísérletének megalapozott gyanújával vették őrizetbe, miután 2008 szeptember 29-én hajnalban ismeretlenek Molotov-koktélokat hajítottak és lövéseket adtak le a Heves megyei Tarnabodon négy faluszéli házra, ahol személyi sérülés nem történt. A támadással Németh Renátót, Pusoma Jánost és Szabó Adorjánt gyanúsították, és csak azután helyezték őket szabadlábra, hogy 2009 augusztusában a rendőrség elfogta a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat gyanúsítottjait. A gyanú szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

Csütörtökön a bíróság Kókai Zsolt vezette tanácsa a csütörtöki tárgyaláson május 24-ére napolta el az ítélethirdetést. A bíró elmondta, nem árul zsákbamacskát, a felpereseknek jár kártérítés, ám annak mértékéről csak május 24-én hoz döntést. Hozzátette, hogy a jogszabályok szerint a kártérítés havi 200 ezer és 1,5 millió forint közötti összegben állapítható meg.

Szabó Adorján, a felperesek egyike elmondta: fejenként 7,8 millió forintot kérnek az államtól, mert 11 hónapon keresztül ültek ártatlanul börtönben, két hónapig Egerben, 9 hónapig pedig Budapesten. Mint hozzátette, nem tud magyarázatot adni arra, miért pont őket gyanúsították meg a támadással.

A tarnabodi támadást követően Pető Zoltán, a község polgármestere azt mondta: értetlenül áll a történtek előtt, hiszen idős asszonyok, egy leszázalékolt házaspár és egy fiával élő idős asszony lakja azokat a házakat, amelyek ellen a lőfegyveres és Molotov-koktélos támadás irányult. A korábbi gyanúsítás ellen szólt az is, hogy a támadáshoz magabiztos fegyverkezelés kellett és a tettesek autóval menekültek el, ezzel szemben a három tarnabodi fiú a környező falvakban rendezett diszkókból is gyalog jár haza - közölte korábban a polgármester.