Egyházak vesznek át több miskolci iskolát

2011.05.13. 11:48
Általános iskolák, középiskola és óvoda kerül egyházak fenntartásába Miskolcon, erről döntött a városi önkormányzat közgyűlése – közölte Kriza Ákos, a város fideszes polgármestere.

A csütörtöki döntés értelmében az evangélikus egyház az Istvánffy Gyula Általános Iskola, a görög katolikus egyház a Fáy András Közgazdasági Szakközépiskola, a római katolikus egyház pedig a Vörösmarty Általános Iskola és a Weöres Sándor Óvoda fenntartója lesz szeptembertől.

Kriza Ákos úgy fogalmazott: nagyon hosszú egyeztetés után döntött erről a közgyűlés. Az egyházak Miskolcon az elmúlt húsz évben jelentős szerepet vállaltak az oktatásban és a nevelésben, ez a feladatuk növekszik meg szeptembertől, azzal, hogy négy újabb intézmény kerül a kezelésükbe.

Megadják a választás lehetőségét

2010 októberében az egyházak keresték meg az önkormányzatot ezzel a szándékkal, olyan iskolák iránt is volt érdeklődés, ahol sok halmozottan hátrányos helyzetű gyerek tanul.

Egyeztettek az oktatókkal, diákokkal, szülőkkel, szakmai szervezetekkel, ezt a folyamatot egy közoktatási megállapodással zárták le májusban.

A polgármester megjegyezte, hogy a választás lehetőségét mindenkinek megadják; aki a továbbiakban világi iskolában, óvodában kíván dolgozni, illetve ilyen intézményekbe járatná gyerekét, az természetesen megteheti.

"Senkire nem kényszerítünk semmiféle világnézetet, csak a választás lehetőségét szélesítettük" – hangoztatta Kriza Ákos.

Nagy az érdeklődés

Az egyházak vállalták: az iskolák által korábban kötött kötelezettségeket megtartják, a létesítményeket fejlesztik, felújítják, és tovább foglalkoztatják a dolgozókat.

Azzal, hogy ez a négy intézmény egyházi kezelésbe kerül, több milliárd forintot takarít meg Miskolc, ezt a pénzt az oktatás minőségének javítására fordítják a tervek szerint.

Miskolcon eddig az egyházi fenntartású oktatási intézményekbe a diákok mintegy 15 százaléka járt, ez az arány 18 százalékra emelkedik szeptembertől. Az egyházak által működtetett iskolákba egyébként sokszoros a túljelentkezés a megyeszékhelyen.