A KDNP is kivonult az alkotmányügyi bizottság üléséről

2011.05.16. 13:28
Az MSZP, majd a KDNP képviselői is kivonultak a parlament alkotmányügyi bizottságának üléséről, a fideszes Lázár János és Balsai István két törvényjavaslatának megvitatása közben. Az indítványokat kedden kezdheti tárgyalni a Ház.

Az előterjesztői, majd az MSZP-s és jobbikos hozzászólalások után a fideszes Szakács Imre kért szót, és javasolta: ha minden frakció hozzászólt a kérdéshez, zárják le a vitát, mivel számos napirendi pont van még hátra.

A levezető elnök, Cser-Palkovics András (Fidesz) jelezte, erről a javaslatról vita nélkül kell dönteni. A vita lezárásával a testület fideszes tagjai egyetértettek. Ekkor az MSZP kivonult az ülésről.

Cser-Palkovics András ezután emlékeztetett, a házszabály alapján minden frakció egy képviselőjének joga van a vita lezárását követően hozzászólni a témához.

Ezt követően a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás kért szót, kifogásolva az eljárást, majd a KDNP-s Salamon László fejtette ki véleményét.

A kereszténydemokrata politikus azt mondta: egyetlen frakciónak, a KDNP-nek nem adatott meg a lehetőség a vitában való hozzászólásra. Kétségtelen, hogy elhangzott a fideszes ügyrendi javaslat, folytatta, de a házszabály szellemének az felelt volna meg, ha az ülésvezető megkérdezi a KDNP-t, akar-e élni a felszólalási lehetőségével.

Megjegyezte, lett volna mondandójuk, de "ha nem kíváncsi a bizottság a mondanivalónkra, akkor megtartjuk a véleményünket magunknak".

Cser-Palkovics András erre úgy reagált, a KDNP harmincöt percig nem jelezte hozzászólási szándékát. Ezután Salamon László Rubovszky Györggyel (KDNP) együtt elhagyta a termet.