A kivonuló KDNP-seknek a fideszes stílussal van bajuk

2011.05.16. 16:41
Szakadásról egyelőre nincs szó a jobboldalon, de a kisebb-nagyobb Fidesz-KDNP összecsapások legújabb felvonásában egy fontos parlamenti bizottsági ülésről vonultak ki a kereszténydemokraták. A javaslatot támogatták volna, de azt nem, hogy nem kaptak szót.

Kivonult az MSZP és a KDNP az alkotmányügyi parlamenti biztottság hétfői üléséről. Előbbi még nem is különösebben nagy meglepetés, a KDNP-re eddig azonban nem az volt a jellemző, hogy kivonultak volna olyan ülésekről, ahol éppen kormánypárti politikusok alkotmánymódosítási javaslatáról volt szó.

Salamon László
Salamon László

Salamon László és Rubovszky György kereszténydemokrata képviselők azért döntöttek így, mert félóra vita után a fideszes Szakács Imre azt javasolta, zárják le a vitát. Az ellenzék és a KDNP nem támogatta ezt, a fideszes többség elfogadta, és tárgysorozatba vették a javaslatot, melynek alapján lehetővé válik, hogy csökkentsék vagy megszüntessék azok nyugdíját, akik még nem érték el az általános nyugdíjkorhatárt. A javaslathoz tartozik, hogy már idén nyáron megválaszthatnak öt új alkotmánybírát és az Alkotmánybíróság új elnökét.

Egyetlen frakciónak, a KDNP-nek nem adatott meg a lehetőség a vitában való hozzászólásra - mondta Salamon László. Kétségtelen, hogy elhangzott a fideszes ügyrendi javaslat, folytatta, de a házszabály szellemének az felelt volna meg, ha az ülésvezető megkérdezi a KDNP-t, akar-e élni a felszólalási lehetőségével. Megjegyezte, lett volna mondandójuk, de "ha nem kíváncsi a bizottság a mondanivalónkra, akkor megtartjuk a véleményünket magunknak".

Cser-Palkovics András, a bizottság alelnöke szerint a KDNP harmincöt percig nem jelezte hozzászólási szándékát. Ezután a két KDNP-s elhagyta a termet.

Bár az ilyen gesztusok eddig nem voltak jellemzőek, korai lenne egyelőre szakadást vizionálni a jobboldalon. Rubovszky György az Indexnek azt mondta, nem voltak tartalmi kifogásaik a javaslattal kapcsolatban, csakis a stílussal volt bajuk, azért tiltakoztak, mert nem szólalhattak fel. Egyébként még támogatták volna is a javaslatot.

Rubovszky György (Fotó: Soós Lajos)
Rubovszky György (Fotó: Soós Lajos)

Néhány napja oktatásügyben feszültek egymásnak fideszes és KNDP-s politikusok. Pokorni Zoltán a hétvégén az Indexnek azt mondtam, nem helyes, ha az oktatást kizárólag keresztény-nem keresztény mederben vitatják meg. Ezzel Szalma Botond fővárosi KDNP-elnök nyilatkozatataira reagált, aki felszólította Pokornit, hogy haladéktalanul hagyja abba aknamunkáját a KDNP által delegált Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár ellen. Szalma azt mondta, Pokorni és társai „az ellenzéki sajtóhoz szaladgálnak”, hogy lejárassák az ország oktatási rendszerének megújításán fáradozó államtitkárság erőfeszítéseit. Szalma szerint párttársai furcsállják, hogy vannak kormánypárti politikusok, akik ugyanazokat az érveket hozzák fel a Hoffmannal szemben, amiket korábban nyolc évben liberális és szocialista politikusok hangoztattak.

Az eddigi legélesebb Fidesz-KDNP összecsapás éppen Salamon Lászlóhoz kötődött, idén februárban a siófoki kormányülésen. Salamon a KDNP alkotmányügyi felelőseként azzal vádolta meg Navracsics Tibort, hogy kiegyezett a homoszexuálisok szervezeteivel, és a Fidesz ezért fúrta meg az általa készített 15 oldalas alkotmánykoncepció elfogadását.
Ezzel arra utalt, hogy a KDNP-koncepcióban nagy hangsúlyt kapott a házasság védelme is, ami kizárólag nő és férfi közötti kapcsolatban definiálta volna a házasságot. Salamon akkor úgy vélte, ettől a homoszexuálisoknak tett engedmények miatt akar eltekinteni a Fidesz.