Az MSZP-sek 40 százalékára nincs bizonyíték

2011.05.18. 17:26
Öt napon át járulhatnak majd az urnákhoz az MSZP-sek, ha a szocialisták országos választmánya elrendeli a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett pártszavazást. A pártreferendum érvényességéhez a teljes párttagság fele, plusz egy fő részvétele szükséges. Az összemeszpés akció egyetlen bizonytalan eleme, hogy hányan is vannak a pártban.

Harmincháromezer kétszáz, ez nem kérdés – mondta az Indexnek Mesterházy Attila, az MSZP elnöke arra a kérdésre, hogy hány tagja van a pártnak. „Lehet, hogy voltak olyan helyek az országban, ahol megpróbáltak trükközni a tagkönyvekkel, de azóta mindenhol megtörtént a tagrevízió. Volt olyan szervezet, ahol egy év alatt hétszer is.”

Gyurcsány pártszavazást javasolt arról, hogy alakítsák át az MSZP vezetőválasztási rendszerét (fotó: Zoltán Gergely)
Gyurcsány pártszavazást javasolt arról, hogy alakítsák át az MSZP vezetőválasztási rendszerét (fotó: Zoltán Gergely)

A taglétszám néhány nap alatt vált a párton belüli csatározások kulcskérdésévé. A pártvezetéssel szemben álló exminiszterelnök, Gyurcsány Ferenc április végén olyan kezdeményezéssel állt elő, ami még a soron következő, 2012-es tisztújítás előtt megváltoztathatja a hatalmi viszonyokat. Gyurcsány pártszavazást javasolt arról, hogy alakítsák át az MSZP vezetőválasztási rendszerét. A szisztémából kiiktatnák a két évtizede használt küldötti rendszert, és párt tagságára bíznák a pártelnök, illetve a helyi vezetők megválasztását.

A közvetlen választáshoz azonban pontos adatok kellenek. De ugyanúgy pontos adatok kellenek a közvetlen választásról rendezett pártszavazás lebonyolításához is.

A kampány indításakor Gyurcsányék is elismerték a 30 ezret meghaladó létszámot, a 10 százaléknyi támogatói aláírások gyűjtésekor a háromezres számot tűzték ki célul. Az aláírásgyűjtés végül abbamaradt, mert az MSZP parlamenti frakciója a múlt héten inkább belement, hogy megvalósítsák a volt miniszterelnök kezdeményezését.

Az elmúlt napokban kiadott hivatalos közlés szerint az MSZP-ben 33 200 tagot tartanak nyilván. A pártvezetés az MTI megkeresésére adta ki a számot, amely azt tanúsíthatja, hogy a szocialistákat egyáltalán nem viselte meg a tavalyi év két súlyos választási veresége, és most is annyian vannak, mint Pápa teljes lakossága.

Fotó: Kovács Attila
Fotó: Kovács Attila

Az MSZP adataiból azonban kiszámolható az is, hogy tagsága nagy részének létezése nem igazolható tagdíjbefizetéssel. Az alaptagdíj a szocialistáknál havi 200 forint. Ezt az összeget azok fizetik, akik nem rendelkeznek önálló jövedelemmel, vagy fizetésük nem haladja meg a minimálbért. A magasabb jövedelműek több pénzzel járulnak hozzá a párt költségeihez.

Az Állami Számvevőszéknek bevallott tavalyi 46 millió forintos tagdíjbevétel alapján arra lehet következtetni, hogy legfeljebb 19 ezer fizetős tagja van a pártnak.(Ha sokan többet fizettek a havi alapdíjnál, akkor a szám jóval kisebb is lehet.) A többieknek vagy nincs pénze, vagy nem akarnak már áldozni az MSZP-re, esetleg egyáltalán nem is léteznek.

Az Index kérdésére több ismert MSZP-s is elismerte, túlzásnak tartja a 33 ezres létszámot, különösen ha összeveti a kétharmados győzelmet produkáló Fidesszel, amely 40 ezer tagot vallott be a 2010-es választási évre. Az aktív tagság nagyságáról nagyon széles skálán mozognak a találgatások. A Gyurcsány-drukkerek között volt olyan is, aki azt állította, hogy a néhány hónap alatt összegründolt Demokratikus Platform már többségben van az MSZP-n belül.

SZT 1831

A Magyar Nemzet néhány napja 4 ezer főre tette a volt miniszterelnök szervezetéhez csatlakozókat, a platformban viszont azt mondják, már bőven meghaladták azt a létszámot.

Mesterházy Attila szerint a tagdíjszámítás alapján hiányzó 14 ezer tagra leginkább az lehet a magyarázat, hogy késtek a befizetéssel. A pártelnök elismerte, hogy tagdíjak nyilvántartásával baj van. A befizetéseket a helyi szervezetek könyvelik, és használják, nem kerülnek központi számlára, ezért nehéz az összesítésük. Mesterházy állítja, már maga is javasolta, hogy változtassák meg a rendszert, és hozzanak létre központi, vagy legalább megyei számlát, amivel egyszerűsíthetnék, és átláthatóvá tehetnék a nyilvántartást. „Az alapszabály azonban másképp rendelkezik, ezt már 20 éve nem sikerült módosítani” – mondta az MSZP-elnök.

SZT 1909

Az aktív párttagok mindenesetre urnás szavazással dönthetnek majd kérdésekről, ha a párt országos választmánya valóban zöld utat ad a kezdeményezésnek. Az alapszabály részletesen szabályozza, hogy a helyi pártirodákban öt napon át kell gyűjteni a szavazatokat.

A május 28-ra összehívott választmánynak minősített többséggel kell döntenie a kezdeményezésről, azaz a teljes választmány kétharmadának kell melléállnia. A pártvezetés pedig úgy döntött, hogy ha lesz pártszavazás, minél gyorsabban le kell zavarni: már június végére meg lehet az eredmény.