Bajnai a partvonalról szólna bele

2011.05.18. 23:01
Bajnai Gordon alapítványa ezentúl recepteket ír Magyarország gondjaira. Évente két nagy témát dolgoznak fel. Pártalapításon nem gondolkodik, belpolitikáról beszélni sem hajlandó.

Bajnai Gordon volt miniszterelnök szerda este bemutatta még tavaly bejegyzett alapítványát, ami ezentúl az ország gondjaira keres megoldásokat. A Haza és Haladás Alapítvány először arról ír tanulmányt, hogyan lehet a tartós szegénységben élőkön segíteni.

A kutatás legalább fél évig tart majd, a javaslatokat pedig a kormány illetve a politikai pártok figyelmébe ajánlják. Ezentúl az alapítvány évente két ilyen nagy témát készül feldolgozni, de lesz majd rendszeresen jelentkező blog is.

Nem lesz párt

Bajnai Gordon viszont egyértelműen azt mondta, hogy nem tervez pártot alapítani. A miniszterelnökség után megígért egyéves pihenője ugyan most lejárt, de továbbra sem akar visszatérni a napi politikába.

Egyáltalán nem volt hajlandó aktuális belpolitikai kérdésekről véleményt mondani. Azt mondta, hogy még nem telt el elég idő ahhoz, hogy megfelelő objektivitással tudjon nyilatkozni, és nem akarja, hogy közelmúltbeli érintettsége miatt esetleg úgy tűnjön, hogy azért mond valamit, mert „savanyú a szőlő”.

"Amikor a vonat eléri célját, a tehetetlenség miatt könnyen túlcsúszik" -  magyarázta, hogy miért nem akar belefolyni továbbra sem a belpolitikába.

Nem találja a helyét

Bajnai most kéthónapos, őszi amerikai egyetemi előadására készül, a Columbián ad majd elő az európai integrációról, „a világ egyik legjobb egyeteme, nagyon igényes hallgatókkal, komolyan készülök” – mondta.

Ugyanakkor nem professzorként képzeli a jövőjét, de nem is az alapítványa gondozása tölti majd ki az életét. „Az alapítványt én indítottam el, de fokozatosan szeretnék hátrébb lépni, lesz vele dolgom, de azt remélem, hogy egyre inkább nélkülem is menni fog”.

Hogy akkor mihez kezd majd rövid New York-i kitérője után, az szerda este nem derült ki. Annyit elmondott még, hogy a gazdasági életben néha most is ad tanácsokat, elsősorban azért, mert így jobban látja a valós folyamatokat, jobban, mintha az újságból akarná megismerni a dolgok működését. Bajnai a 90-es években pénzügyi tanácsadóként dolgozott.

Elmúlt tízévezés

Az alapítvány a megoldási javaslatokon kívül a közvéleményre is hatni akar egyes kérdések elővételével. Oszkó Péter például arról beszélt, hogy meg kell tanulniuk a választóknak a pártok komolyan vehető ígéreteit szakmai alapon megítélni.

Az alapítvány kutatásainak pénzügyi hátterét magánemberek és cégek adományaiból akarják finanszírozni, és az ország legjobb szakértőit akarják megszerezni. Nem fix stáb, hanem témákra szerződött kutatók dolgoznak majd.

Bajnai szerint az elmúlt tíz évben az ország egyre távolodott a megfelelő pályáról, mert döntéshelyzetekben a hatalmon lévők rendre a rövidtávú, a pillanatnyi népszerűségnek kedvezőbb döntéseket hozták. Az alapítvány javaslatai ezekkel szemben a hosszú távú, fenntartható megoldásokra koncentrálnak majd.

Az alapítványban kurátorként és felügyelőbizottsági tagokként azok a volt miniszterek és államtitkárok dolgoznak, akiket Bajnai vitt a kormányába, így például Oszkó Péter volt pénzügyminiszter vagy Balázs Péter volt külügyminiszter. Egyikük sem lesz ugyanakkor az alapítvány alkalmazottja.