Fészekből kiesett gólyafiókákat mentettek

2011.05.18. 19:53
Lezuhant egy kéményen lévő gólyafészek a fiókákkal együtt a Tolna megyei Bikácson. A madarak sértetlenül megúszták a kalandot, és már vissza is helyezték őket a fészkükbe.

Legalább negyven éve fészkelnek gólyák azon az épületen, amelynek kéményéről hétfőn délután négy kis gólya esett le. A szomszédban lakók figyeltek fel az udvaron sivító madarakra és vették őket magukhoz - közölte Varga János polgármester.

Elmondta, a paksi Pavill Kft. sietett segítségükre kosaras autóval. Amikor hozzá akartak fogni a fészek helyre állításához, még egy fiókát találtak a fészekben, szintén egészségesen.

Szendi József természetvédelmi őr tájékoztatása szerint készítettek egy fészektartó szerkezetet vasrudakból, drótból, erre helyezték a megerősített fészket. Kedden a fiókák is visszakerültek. Szüleik röviddel ezután visszatértek a fészekhez.

Mint mondta, a fészek ágakból épített alja valószínűleg elkorhadt, ezért esett szét. A fiókák – tette hozzá – még pelyhesek, körülbelül 10-14 naposak lehetnek. A kalandot azért úszhatták meg sértetlenül, mert a fészekkel együtt "szánkáztak le" a tetőn, utána pedig táplálták őket.

A szakember hozzáfűzte, hogy egyre ritkább a kéményen fészkelő gólya, a jellemzőbb az, hogy villanyoszlopok tetején fészkelnek.