Magánzsebeket dagaszt a felfújható végbél?

2011.05.19. 15:40
Ennél plasztikusabban képtelenség megmutatni a különbséget az orvosi és az újságírói hivatás között: a gyógyszergyárak által megvezetett háziorvosok thaiföldi luxusmedencékbe, az újságírók viszont a Váci úton felállított, felfújható végbélmakettekbe fulladnak bele. Egy gyanús sajtóesemény története következik.

Csőbe húztak, méghozzá egy olyan csőbe, ami az egyik végén egy nagy, szőrös seggben, a másikon egy igen nyereséges részvénytársaságban végződik.

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Minden a meghívóval kezdődött, amiben az állt, hogy a "Meggyógyulhatsz" Egyesület a Vastag- és Végbélrákos Betegek Élhetőbb Életéért közhasznú Egyesület országos, figyelemfelhívó kampánya a Váci úton, a Duna Pláza előtt kezdődik, ahol felállítanak egy kisebb épület méretű, felfújható vastagbelet. Nem beszélve arról, hogy az újságírókat maga a Laár András által alakított Polip Polgármester fogja végigkalauzolni az emésztőrendszer utolsó szakaszán.

Később fontos lesz, hogy a meghívón a MEVVBÉÉKE nevén kívül nem szerepelt semmilyen más szervezet vagy cég neve, így biztos voltam benne, hogy közhasznú egészségügyi performanszra megyek.

"Nézzük meg, hogy mennyire életrevaló ötlet közhasznú, életmentő ügyekre ilyen szándékos sajtóhülyeségekkel felhívni a figyelmet. Plusz írhatok majd mindenféle áthallásos vicceket arról, hogy Patkóbél Lajos és nem létező fideszes oligarchák tényleg benyújtották-e a számlát az SZDSZ-es multú Polip István Polgármesternek" - gondoltam magamban.

Egyik zenész olyan, mint a másik

A helyszínen, a Duna Pláza bejárata előtti járdán  először az tűnt fel, hogy Laár András egészen eldoláksalyróbertesedett. Igazából nem derült ki, hogy a szervezők tudták-e egyáltalán, hogy a két, KFT együttes közeli figura nem azonos, mert a MEVVBÉÉKE képviselője például Laár úrnak szólította az emiatt sebzett végbélpolipként megvonagló Dolák-Salyt.

03

Aztán az is kiderült, hogy a híres előadóművész csak beszélni fog, méghozzá szellős civil ruhában, miközben egy szegény, névtelen leány gejzírként izzadt a 100 százalékos műanyagból szőtt bélpolip-jelmezben.

A művégbél egy pár méter hosszú, felfújható barlangnak bizonyult, a falán dinnyeszerű, felfújható kinővésekkel, (ezek a polipok) száloptikás bélfotókkal, illetve magyarázó szövegekkel. Ahhoz nem volt bátorságuk, hogy a cső egyik vége, logikus módon, egy hatalmas lufifenékben végződjön.

Jobb, ha te piszkálod a saját kakádat

A bélfalon elhelyezett szövegek előbb elmagyarázták, mi is az a vastag- és végbél és mit csinál, aztán azt, hogy mik azok az előbb kedves, majd rosszindulatúvá váló polipok a falán, végül elárulták, hogy egy egyszerű, saját magunk által elvégezhető székletteszttel jó eséllyel megtudhatjuk, minket is fenyeget-e a korán felfedezve szinte száz százalékosan gyógyítható, amúgy halálos betegség. A teszt azt mutatja ki, hogy van-e szemmel nem látható vérnyom a székletünkben.

Elkezdődött a szöveges rész, és pillanatok alatt kiderült, hogy a szakértőként jelen lévő orvosprofesszor, aki az esemény szakmai bástyája, mit tesz isten, egy egészségügyi cég tulajdonosa is egyben, aminek a prospektusát merő véletlenségből ki is osztották. Az orvos elmagyarázta, hogy ha megvesszük a hatezer forintos tesztkészletet, majd pozitív eredményt kapunk, érdemes elmenni akár hozzájuk is, és egy komolyabb szűrővizsgálattal kideríteni, hogy tényleg polipunk vagy bélrákunk van-e. Az Egyesült Államokban, ahol korán szűrnek, 90 százalék körüli a gyógyulási arány, nálunk 25-30. Azt is mondta, hogy a krónikus vastagbélgyulladás a "civilizáció és a globalizáció következménye". Vagyis ha megszüntetnénk e kettőt, soha többet nem lenne beteg a belünk - gondoltam tovább logikusan.

A doktor úr szolidan panaszkodott arra, hogy a tb nem támogatja a székletvér-teszteket.

Utána beszélt kicsit a betegek civil szervezetének képviselője, egy kedves, megrendült özvegyasszony. Az ő beteg férje alapította a "Meggyógyulhatsz" Egyesületet.

A sztárvendég tíz évig dolgozott kórházban és igen fontosnak tartaná, hogy minél többen menjenek el szűrővizsgálatra. Azt is mondta, hogy ma már nem lehet ijesztgetéssel hatni, ami bizarrul hangzott egy óriási, majdnem rákos duzzanatokkal teli bélmakett tőszomszédságában. Nekem mindenképpen sajgott az ánuszrózsám a rémülettől.

Hát még mennyire sajgott, amikor, a kiosztott háttéranyagok és több vonatkozó weboldal átböngészése után rájöttem, hogy az akciót a Teva gyógyszergyár támogatja. Ők az egész akció alapjául szolgáló figyelekmagamra.hu domain tulajdonosai is. Nyilván egyetlen olvasó sem fogja kitalálni, ki gyártja a sokat emlegetett tesztet.

Minden szentnek maga felé hajlik a bele

Egy nálam gyanakvóbb embernél legkésőbb azután állt volna össze a kép, hogy elolvasott egy két évvel ezelőtti Index-cikket, amiből kiderül, hogy az itt kaserolt székletvér-teszt a legkevésbé sem problémamentes ügy. A magyar orvosszakma ugyanis élesen megosztott abban, hogy nem kifejezetten káros-e egy, az esetek 20-30 százalékában hamis negatív eredményt adó eljárás, miközben ott van a rendkívül kellemetlen, ugyanakkor szinte 100 százalékos biztonságot nyújtó kolonoszkópia. A székletteszet, bár nyilvánvalóan egy rakás ember életét mentheti meg, az ellenzői szerint egyeseket hamisan nyugtat meg, míg másokat egészen más betegségek - fogvérzés, aranyér - miatt sokkol napokig-hetekig azzal a lehetőséggel, hogy rákosok.

02

Mit mondjak, most sokkal zavarodottabb vagyok, mint a beles esemény előtt. Hipochonder családból származom, egyik első emlékem, hogy a máig makk egészséges apukám egy orvosi szótár segítségével Bornholm-kórt diagnosztizál önmagán és emiatt egy hétig a fotelban alszik, így most folyamatos zsibbadást érzek a farpofáimban. Képtelen vagyok eldönteni, hogy a megbízható külsejű orvos azért mondta-e, hogy ha tb által támogatva akarom megismerni a végbelemet, 2-3 hónapig kell várnom az időpontra, majd még ennyit a kolonoszkópiás vizsgálatra, hogy rábeszéljen a Teva gyár gyorstesztjére és a saját cége szolgáltatásaira, vagy mert tényleg így van.

Most sokkal inkább lennék korongrészeg, feszes seggű körorvos egy pattayai medence partján.