Tétényi Éva polgári engedetlenséget jelentett be

2011.05.19. 19:23

Tétényi Éva, Esztergom független polgármestere bejelentette, hogy polgári engedetlenségre hivatkozva nem vezeti le a kormányhivatal által csütörtökre összehívott képviselő-testületi ülést.

Sajtótájékoztatóján - amelyen csaknem száz lakos is megjelent, és tapssal köszöntötte a város vezetőjét - arra hivatkozott, hogy az ülés napirendjén nem szerepelnek a kormányhivatal által korábban alkotmánysértőnek ítélt határozatok. Polgármesteri esküjéhez hűen nem hajlandó a képviselő-testület alkotmánysértő tevékenységében közreműködni.

A kormányhivatal azért hívta össze a testületet, mert korábban a Fidesz-frakció a polgármester és az ellenzék nélkül tartott ülésen elfogadta a város adósságrendezési tervét. A megyei kormányhivatal a Jobbik Magyarországért Mozgalom beadványára reagálva kijelentette,hogy a Fidesz-frakció megsértette az alkotmányt, valamint az önkormányzati törvényt, és május 20-ig előírta a törvényes állapot helyreállítását.

Tétényi előrehozott választásokat akar, ezért korábban márdemonstratív zarándoklatot is szervezett Budapestre. Most azt mondta, kész lemondani, de csak akkor, ha a fideszes képviselők is megteszik ezt. Ha nem mondanak le a fideszes képviselők, akkor megvárják, míg az Alkotmánybíróság is kimondja a testület alkotmányellenes működését és akkor a Parlament oszlatja fel a képviselő testületet. Végső esetben akár polgári engedetlenségi mozgalmat hirdet, ami végső soron szintén feloszlatáshoz vezet - mondta Tétényi Éva.

A kétharmados többséggel az esztergomiak által megválasztott polgármester gyakorlatilag a választások óta harcban áll az előző, fideszes polgármester, Meggyes Tamás híveivel. Ennek vége az lett, hogy a helyi fideszesek január 20-án válságköltségvetést fogadtak el, amiben ugyan nem szántak pénzt az árvízi védekezésre, vagy a kátyúzásra, de 30 millió forintot szavaztak meg saját magánvádas pereik költségére és 90 milliót az évek óta ráfizetéses Élményfürdő felújítására.

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal 2011. május 9-én kimondta, hogy polgármester és az ellenzéki vezetők nélkül megtartott testületi üléseken hozott határozatok és rendeletek törvénysértőek, a képviselő testület munkája pedig alkotmánysértő. A fideszes képviselők egyébkéntolyan reorganizációs programot fogadtak el ami a várost 34 évre "adósrabszolgaságba" dönti. Elfogadtak egy, csak a bankoknak kedvező hitelezői egyezséget is.