Képet lopott az országgyűlés kabinetfőnöke?

2011.05.20. 13:33 Módosítva: 2011.05.20. 18:31

A fotóművész engedélye nélkül készíttetett másolatot egy alkotásról Veress László, az Országgyűlés elnökének kabinetfőnöke, írja az Amerikai Népszava. A lap szerint  Veress Lászlónak az Együtt-lét című nemzetközi fotópályázaton tetszett meg Páczai Tamás Trágyadomb című  képe, amiből ki akart akasztani egy kópiát az irodájában.

Páczai Tamás Trágyadomb című  képe
Páczai Tamás Trágyadomb című képe

A Hollandiában élő fotóművész ehhez azzal a feltétellel járult hozzá, hogy a másolatot ő maga készíti el, a mű ára pedig hetvenezer forint. A kabinetfőnök ezt sokallta, és egy darabig nem is válaszolt az ajánlatra. Később Payer Beáta az EU elnökség parlamenti kulturális programok koordinátorától azt a választ kapta, hogy a megszorítások miatt erre most nincs mód, írja a lap.

„Ekkor még az sem tűnt föl különösebben”, mondta Páczai az Amerikai Népszavának, „hogy Veress László honnan szerezhette meg azt a nyomdai minőségű fájlt a fényképről, amit én a Magyar Fotográfusok Háza szakmai partnerségével működtetett – a pályázat hivatalos weboldalának tekintett – www.egyuttlet.eu oldal zárt fájlfeltöltő-rendszerébe töltöttem fel.

Amikor azonban a fotós Magyarországra látogatott, megtudta, hogy a kabinetfőnök az ő engedélye nélkül megrendelt két példányt a Lab4Art fotólabortól. „A fotólaborban munka közben előkerült Trágyadomb című, a romániai Tusnádon készült fényképem, és a laboránsok tájékoztattak, hogy hetekkel azelőtt a fotó szkennelt verziójából két kópiát készítettek Payer Beáta megrendelésére, a számlát a Országgyűlés Hivatala nevére állították ki 2011 április 8-án.”

Együtt-lét kiállítás (forrás:  Páczai Tamás)
Együtt-lét kiállítás (forrás: Páczai Tamás)

Páczai ezután úgy Payernek, mint a kabinetfőnöknek e-mailben jelezte, hogy igényt tart a honoráriumra, továbbá arra, hogy az eltérő méret és nagyítási mód miatt szakmai hitelét rontó kópiákat juttassák el neki; ő gondoskodni fog arról, hogy a képek megfelelő minőségben eljussanak Kövér László kabinetfőnökéhez.

Az Index kereste Veress László titkárságát, de ott nem sikerült elérni senkit. Sikerült viszont beszélnünk Payer Beátával. Ő annyit mondott, hogy Veress László külföldön van, de tudomása szerint ebben az ügyben tárgyalások zajlanak a fotóművésszel.

Telefonnal dokumentált illegális kópia
Telefonnal dokumentált illegális kópia

Páczai Tamás az Amerikai Népszavának azt mondta: nagyon valószínű, hogy a története nem egyedi. Május 10-én egy képkeretezőnél két saját képéről és más szerzők műveiről is látott illegális kópiákat, amelyeket telefonjával le is fényképezett.

Országgyűlés Hivatala: nem sértettek szerzői jogot

Az Országgyűlés Sajtószolgálata az üggyel kapcsolatban közleményt adott ki. Ebben az áll: a hivatal tárgyalásokat folytatott Páczai Tamással a "Trágyadomb" című fotó felhasználási jogáról, annak ellenére, hogy a pályázati kiírás szerint a pályázaton résztvevő alkotók "lemondtak szerzői jogaikról az Országgyűlés Hivatala javára", és hozzájárultak ahhoz, hogy a hivatal publikációkban a képeiket térítésmentesen használja.

"E tárgyalásokat nem a kabinetfőnök, hanem az Országgyűlés Hivatalának illetékes munkatársa folytatta le" - hívták fel a figyelmet, hozzátéve: "az alkotó még a tárgyalások lezárulta előtt fordult a sajtó nyilvánosságához, és érthetetlen módon szerzői jogainak megsértésével vádolta az Országgyűlés kabinetfőnökét".

"A fenti rosszhiszemű magatartást az Országgyűlés Hivatala visszautasítja: ezen magatartás miatt - mely illeszkedik az egyébként szakmailag sikeres kiállítást ért sajtótámadások sorozatába - az Országgyűlés Hivatala nem kíván szerződést kötni, és az alkotó rendelkezésére bocsátja a nyilvános pályázatra beadott fényképek kópiáit" - olvasható a közleményben, amely azzal a kijelentéssel zárul, hogy "az Országgyűlés Hivatala ezzel az ügyet lezártnak tekinti".