Karakter-öngyilkossággal vádolják Gyurcsányt

2011.05.21. 10:22 Módosítva: 2011.05.21. 10:24
Jövő szombaton dönt a szocialisták országos választmánya arról, mikor és milyen kérdésekben írják ki a pártszavazást, a Népszava értesülése szerint a voksolásra már júniusban sor kerülhet.

Az eredetileg Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett voksoláson  várhatóan nemcsak azt a hat kérdést teszik majd fel a párt tagjainak, amelyeket eredetileg a Demokratikus Koalíció javasolt - írja a Népszava.

Menetrend

A május 28-ra összehívott választmánynak minősített többséggel kell döntenie a kezdeményezésről, azaz a teljes választmány kétharmadának kell melléállnia. A pártvezetés úgy döntött, hogy ha lesz pártszavazás, akkor minél gyorsabban le kell zavarni.

Az alapszabály szerint a helyi pártirodákban öt napon át járulhatnak majd az urnákhoz az MSZP-sek. A pártreferendum érvényességéhez a teljes párttagság fele, plusz egy fő részvétele szükséges. A szavazás egyetlen bizonytalan tényezője azonban éppen az, hogy hányan is vannak a pártban.

Vezérelvű vagy csapatjátékos?

Gyurcsány pénteken a Facebookon a pártszavazással kapcsolatban azt írta, ők is egységet akarnak, de "nem sokat érne az egység, ha az az üresség, a középszer, a perspektíva hiányának egysége lenne", ezért ismét változást sürgetett. Az új egység alapjául egy szélesebb demokratikus balközép politikai platformot ajánlott. Gyurcsány minél hamarabb a szocialista pártba hívná azokat a mérsékelt konzervatív és liberális gondolkodókat, aki elutasítják Orbán politikáját.

Szekeres Imre az InfoRádióban azt mondta, az egyik kérdés az, hogy az MSZP karakteres balközép, modern szociáldemokrata pártként politizáljon szabad vegyértékekkel, hogy más politikai erőkkel szövetséget tudjon kötni, vagy a szövetséget ne a pártok vagy a politikai mozgalmak között kössék meg, hanem a szocialista párton belül - ez utóbbi álláspontot képviseli Gyurcsány. A másik kérdés, hogy vezérelvű, vagy csapatjátékosokból álló párt legyen-e az MSZP. Szekeres hozzátette, a politikai kérdéseket kell eldönteni, azután annak, aki kisebbségbe kerül, tudomásul kell vennie, amit a többség képvisel.

Lázár András szerint elválnak útjaik

Lázár András, a választmány egyik tagja nyílt levelet írt a balegyenes.infón a volt kormányfőnek. Az Elbocsátó, szép üzenet című levélben azt írtja, hogy a pártszavazás nem szolgálja az MSZP érdekeit. "A baloldal helyzetéről és megerősítéséről folytatandó nyugodt, higgadt elemzés, amelyet platformotok vezetősége kezdeményezett, vállalható, sőt, támogatandó javaslat" - véli Lázár, aki szerint viszont a félresikerült kérdésekről folyó pártszavazás több kárt okozna, mint amennyi hasznot hozhat.

Lázár szerint, amit Gyurcsány tesz, az karakter-öngyilkosság, mert az MSZP-nek nem úgy kell megújulnia, hogy kitárja a kapuit az Orbán politikáját elutasító gondolkodók előtt, inkább szövetséget kell ajánlani a nem baloldali demokratáknak. Lázár szerint Gyurcsány megint szelet vet, "de ez már nem az új idők, frissítő, üdítő, vérpezsdítő szele", hanem vihar, amivel a politikus magának, és a szocialistáknak is kárt okoz, ezért biztos benne, hogy elválnak útjaik.