Orbán: Nem az önkormányzatok vezetői felelősek az eladósodásáért

2011.05.21. 15:02
A miniszterelnök szerint az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek kormányzatai a felelősek, és szó sincs arról, hogy az eladósodás miatt felelőssé akarják tenni az önkormányzati vezetőket.

Orbán Viktor szombaton Székesfehérváron, a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén azt mondta kormány álláspontja világos: kevesebb akadály, kevesebb bürokrácia, több szolgálat.

1831 milliárd forint

Az önkormányzati szektor 2005-ös 665 milliárdos adósságállománya idén év végére meghaladhatja az 1831 milliárd forintot, de már most is nagyobb a GDP öt százalékánál. Néhány év alatt Szolnok és Kaposvár megnégyszerezte az adósságállományát, Hódmezővásárhely kötelezettségei 2002 és 2010 között hétszeresére emelkedtek.

Az új önkormányzati törvény - mely ősszel kerülhet a parlament elé - szigorítana az adósságkorláton: a települések saját költségvetési főösszegük 50 százalékáig adósodhatnának el (ma vannak városok, melyek átlépik a 100 százalékos határt). Az új finanszírozási rendszer legkorábban 2013-tól léphetne hatályba, azonban 2012-től már ezen új szemlélet alapján történhetne az önkormányzatok pénzellátása – áll az Index birtokába jutott tervezetben.

Jövőorientált, új rendszert ígér

A miniszterelnök úgy véli, elkerülhetetlen az önkormányzati rendszert húsz év óta gyötrő hibák helyrehozása, kiigazítása. Az önkormányzatoknak ezért egyszerre két feladatot kell megoldaniuk: "rendezni a múltat, finanszírozási terveket készíteni arra, ami egyébként finanszírozható és finanszírozandó", és a válságmenedzselési gondolkodást háttérbe szorítva, jövőorientált, építő, hosszabb történelmi korszakra is biztos alapot jelentő új rendszert alkotni.

Orbán Viktor megköszönte, hogy az önkormányzatok, a megyei jogú városok megmentették az országot, az elmúlt 4-5 évben biztosan, de talán 7-8 éve is a teljes összeomlástól. Úgy fogalmazott, olyan időszakban álltak ki a városok polgármesterei az emberek mellett, amikor az akkori kormány hátat fordított nekik, cserbenhagyta, sok esetben el árulta őket.

A kormányfő szerint a jövendőbeli vitákat tehermentesíteni kell "annak a félreértésnek a súlya alól, miszerint az önkormányzatok nagyon nehéz pénzügyi helyzetéért az önkormányzati vezetők lennének a felelősek. Erről nincs mit beszélni, mert az önkormányzatok nehéz gazdasági helyzetéért a megelőző évek központi kormányzatai a felelősek" - mondta. Szavai szerint a legeladósodottabb megye, illetve város esetében is történelmi tettet hajtott végre az ott dolgozó polgármester, közgyűlés azzal, hogy működőképes állapotban tartotta a várost, a megyét, amelyet egyébként "a központi kormányzat gyakorlatilag halálra ítélt."

A miniszterelnök hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy a kormányzat az elmúlt években kialakult nehézségekért felelőssé kívánná tenni az önkormányzati vezetőket. A parlament által felállított, az eladósodást vizsgáló bizottság jelentése rögzíteni fogja az ország, a megyék, a városok eladósodásáért viselt felelősséget is - tette hozzá Orbán Viktor.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége közgyűlésének kétnapos tanácskozásán az önkormányzati rendszer reformját, a távhő- és gázdíjszabályozást és a közösségi közlekedéssel kapcsolatos aktuális kérdéseket vitatták meg a résztvevők.