Bicikliversenyt módosít a polgárőrtörvény

2011.05.23. 12:56
Át kellett rajzolni a június 4-i Pelso Kupa és Balaton Maraton siófoki befutóját, mert a polgárőrtörvény miatt kevés a rendezvényt biztosító polgárőr. A nem siófoki polgárőrök ugyanis tartanak a 150 ezer forintos büntetéstől.

Sajnos a Parlament pár nappal ezelőtt sürgősséggel elfogadott polgárőrségről szóló törvénye lehetetlenné teszi az idei part menti biztosítást - mivel a polgárőrök csak a polgárőr egyesület bejelentett székhelyén ténykedhetnek, áll a Tour de Pelso (TdP) friss hírlevelében.

A TdP-re 70 polgárőrre lett volna szükség és helyben csak 8 fő teljesít szolgálatot. A vidékről érkező polgárőrök a büntetés fenyegetettsége miatt (150.000,- Ft/fő) nem vállalják a segítségnyújtást.

A szervezők elmondták, hogy a törvény kihirdetése és az esemény megrendezése között olyan rövid az idő, hogy a nem helyi polgárőröknek már nincs idejük szerződést kötni a rendőrséggel. A törvény szerint ugyanis nem helyi polgárőrök csak akkor tevékenykedhetnek helyi rendezvényen, ha arra szerződést kötnek a rendőrséggel.

A verseny szervezésében ez annyi problémát okozott, hogy a siófoki befutót meg kellett  változtatni, így most csak 4 kereszteződést kell lezárni-biztosítani, a korábban tervbe vett 66 helyett. Mint megtudtuk, a polgárőrök ingyen végzik a biztosítást, az egyesületeket szokta szerény összeggel támogatni a szervezés.

Mint arról beszámoltunk, a törvény - a kormány szóhasználatával élve - az egyenruhás bűnözést hivatott visszaszorítani, és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi, gyöngyöspatai járőrözése miatt született.