Kiengedtek két Afganisztánban megsérült magyar katonát

2011.05.23. 16:05
Kiengedték a kórházból azt a két katonát, aki könnyebb sérüléseket szenvedett a múlt hét kedden, Afganisztánban történt közlekedési balesetben. A súlyosan sérült katonát tovább ápolják a Honvédkórház-Állami Egészségügyi Központban, a legsúlyosabb sérülést szenvedett katonát pedig az intenzív osztályon ápolják, állapota stabil.

A vasárnap hazahozott két halott katona temetése kedden és csütörtökön lesz, a végső búcsún a családok kérésére a sajtó nem lehet ott.

Afganisztánban szombaton búcsúztak el a bajtársak a múlthét elején balesetben meghalt két magyar katonától: Róth Orsolya őrmestertől és Dálnoki András szakaszvezetőtől. A halottakat katonai tiszteletadás mellett búcsúztatták el a Mazar-e Sharifban lévő nemzetközi katonai bázison, a hősi halottakat a szolgálatukat teljesítő országok katonáinak díszsorfala előtt vitték a bázis repterére.

A szertartás után, magyar idő szerint szombat reggel hétkor szállt fel a német hadsereg szállítógépe, amely egy üzbegisztáni NATO-bázisra szállította a holttesteket. A bázisról egy Airbus vitte tovább Kölnbe a halottakat, onnan a Magyar Honvédség AN-26-os repülőgépe hozta haza őket. A magyar gép vasárnap délelőtt kilenc óra körül, a kecskeméti katonai repülőtéren landolt.

Múlt kedden az öt járműből álló magyar katonai konvoj az afganisztáni Pol-e-Khomriból Mazar-e Sharifba tartott. A mellékútról egy afgán jármű hajtott a konvoj elé, amelyet a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdett. A konvoj harmadik gépjárműve, az M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító balra sodródott, majd megperdült és felborult.

A honvédelmi miniszter hősi halottá nyilvánította a két magyar katonát. A balesetben négyen sérültek meg: egyikük még intenzív kezelésre szorul, egy súlyos, kettő pedig könnyebb sérüléseket szenvedett. Utóbbi kettőt engedték ki hétfőn a kórházból.