Kolompár szerint a Lungo Drom rongálta meg a székházat

2011.05.23. 15:14 Módosítva: 2011.05.23. 15:27
Kolompár Orbán, az országos roma önkormányzat korábbi vezetője szerint a Lungo Drom elnöke, Farkas Flórián "hazugsággal csalt ki" február közepén 30 millió forint intervenciós támogatást a kormánytól. Állítása szerint a Lungo Drom alelnöke maga rongálta meg az átvételkor az Országos Roma Önkormányzat székházát. Erről a sajtótájékoztatón egy videofelvételt is bemutattak. Kolompár Orbán ismeretlen tettes ellen tett feljelentést.

Az Országos Roma Önkormányzat biztonsági kamerája sajátos tevékenység közben örökítette meg egy férfit február 9-én. Az internetre pár napja feltöltött videón az látható, hogy a férfi a szervezet székházában a cipője talpával összekoszolja a falat, és több vödörnyi vizet önt ki a lépcső környékén. A rendkívül rossz minőségű videón Kolompár Orbán állítása szerint Lukács Mihály, a Fidesz-közeli Lungo Drom és az ORÖ alelnöke látható.

Kolompár szerint Lukács különös cselekedetére a két nappal későbbi, február 11-i sajtóbejárás lehet a magyarázat. Azon ugyanis Farkas Flórián, az ORÖ frissen megválasztott lungo dromos elnöke teátrálisan szégyennek és fájdalmasnak nevezte az ORÖ székházában az átadásakor talált állapotokat.

A kézikamerás felvételen felül néha látható a biztonsági kamera felvételét futtató képernyő február 14-i órajele, alul pedig pillanatokra felvillan az eredeti felvétel rögzítésének időkódja, február 9-e.

"Az épület ázik, a folyosókon dohos szag terjeng" – írtuk a bejárásról szóló beszámolónkban, és már akkor is feltűnt, hogy a falak itt-ott olyan helyeken is nedvesek voltak, ahol elvileg nem érhette őket víz. Ez volt a helyzet az első emeleti elnöki irodák bejáratánál is, ahol a fenti felvétel készült.

Tény, hogy az épület eleve nem volt túl jó állapotban, de némi "felületi kezeléssel" még súlyosabb állapot látszatát lehetett megteremteni. A bejárásra szintén meghívott Latorcai Csaba nemzetiségekért felelős helyettes államtitkár ott helyben be is jelentette, hogy a kormány rendkívüli intervenciós segítséget nyújt az ORÖ-nek az alapvető munkafeltételek megteremtése érdekében.

Kolompár Orbán, az ORÖ (akkor OCÖ) korábbi elnöke szerint az intervenció 30 millió forint volt, amiből pár irodát újítottak fel, közbeszerzési pályázat kiírása nélkül.

Kolompár elmondta, hogy február elején az átadás-átvételről mindkét fél által aláírt jegyzőkönyv készült, amiben egyetlen szó sincs hiányról, hiányzó fontos iratokról, rongálásról. Szerinte a videofelvétel alapján is egyértelmű, hogy a bejáráson tapasztalt körülmények már az átadás után keletkeztek, mégpedig azért, hogy őt és az előző vezetést lejárassák, illetve pénzt sírjanak ki a kormánytól.

A felvételt Kolompár szerint az ORÖ vagy a Lungo Drom egyik elégedetlen embere hozhatta nyilvánosságra, neki és szervezetének (MCF) semmi köze hozzá. Az Indexnek sem Lukács Mihályt, sem Farkas Flóriánt, sem az ORÖ irodáját nem sikerült elérnie.