Malvin
9 °C
25 °C

Ez a kétmillió vissza fogja nekünk adni?

2011.05.24. 20:41
Csak a kért kártérítés töredékét ítélte meg a bíró annak a három roma fiatalembernek, akik tizenegy hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatásban. A bíró az alacsony összeget részben azzal indokolta, hogy nem ártott nekik annyit a börtön, mert a családjukban ez úgyis megszokott dolog, és így nem volt nehéz visszailleszkedniük a környezetükbe szabadulásuk után.

Csalódottan és dühösen hagyták el a Heves Megyei Bíróság épületét a kedd délutáni ítélethirdetés után azok a romák, akik kártérítésért perelték a magyar államot, mivel a tarnabodi támadás gyanúsítottjaként tizenegy hónapot töltöttek ártatlanul előzetes letartóztatásban. Jóval kevesebb kártérítést ítéltek meg nekik, mint azt szerették volna, ráadásul a bíró indoklása is felháborította őket. Csalódottságuk nem volt meglepő, miután az ítélethirdetéskor a bíró maga is kimondta: "nagyobbrészt a felperesek pervesztesnek tekinthetők".

Fotó: Barakonyi Szabolcs
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Szabó Adorjánt, Pusoma Jánost és Németh Renátót már - a sérültekkel nem járó - fegyveres és Molotov-koktélos támadás napján, 2008. szeptember 29-én elfogták. Egy haragosuk utólag hamisnak bizonyult tanúvallomása és lőpornyomok szóltak ellenük, ez utóbbiak ügyvédjük szerint akkor kerülhettek rájuk, amikor a kommandósok elfogták őket. Csak 2009 augusztusában engedték el őket, miután Debrecenben elfogták a romagyilkosságok gyanúsítottjait, a vád szerint ugyanis a tarnabodi támadás is a Debrecenben elfogott társaság számlájára írható.

A három fiatalember fejenként 6,6 millió forint nem vagyoni, és egyénenként változó, egymillió forint körüli vagyoni kártérítést szeretett volna az ártatlanul börtönben töltött időért. A bíróság az igényelt kártérítés kevesebb mint harmadát ítélte csak meg. Szabó Adorján és Pusoma János két-kétmillió forintot, Németh Adorján két és félmillió forintot kap nem vagyoni kártérítésként. Neki a bíróság szerint azért jár több pénz, mert az előzetesben töltött idő nagyobb részében még fiatalkorú volt.

A kártérítés jó része elment magára a perre

A kezükben ennél is kevesebb pénz marad, mert a bíró úgy döntött: a perköltségeket a felek maguk viselik. A három férfi ki kell hogy fizesse az adóhatóságnak a megelőlegezett illetéket, ami egyénenként változó, 300 és 350 ezer forint közötti összeg. Pusomára a bíró ezen felül kiszabott még 100 ezer forint pénzbírságot, mert a férfi azt állította, hogy a letartóztatása miatt szakadt meg a kapcsolata az élettársával, de utóbb kiderült, hogy már azelőtt szakítottak. A bíró hangsúlyozta, hogy ez "nyilvánvaló hazugság" volt. A tárgyaláson Pusoma egyébként nem tudott megjelenni, egy másik ügy miatt jelenleg is fogva tartják.

05

A kártérítési perben a magyar állam arra hivatkozva kérte a kereset elutasítását, hogy a felpereseket egy olyan, másik ügyben is gyanúsítják, amelyben nem szüntették meg a büntetőeljárást. A bíró ezt az érvelést azért nem fogadta el, mert az előzetes letartóztatást csak és kizárólag amiatt a tarnabodi ügy miatt rendelték el, amelyben ártatlannak bizonyultak.

A kért vagyoni jellegű kártérítésből azonban egy forintot sem ítélt meg a bíróság. A fiatalok többek között azért próbáltak pénzt kérni ezen a címen, mert sokba került, hogy a szüleik látogatni tudják őket a börtönben, pénzt költöttek a börtönbe bevitt élelmiszerre, a csomagküldésre, a postára is. A bíró ezt a kérelmet arra hivatkozva utasította el, hogy ezeket nem ők fizették, hanem a családjuk, ráadásul egyes dolgokat, például élelmiszert akkor is kellett volna venni, ha nem ülnek előzetesben. A fiatalok szerették volna utólag megkapni azt a tizenegy hónapnyi segélyt is, amelytől elestek. A bíró azzal érvelt, hogy a segély a létfenntartásra való, de ez biztosított volt számukra a börtönben, hiszen volt szállásuk, ruhájuk, ételük.

Enyhe, közepes fokú trauma

A nem vagyoni kártérítést illetően a bíró állítása szerint figyelembe vette a korábbi, hasonló ügyekben hozott ítéleteket. Megállapította, hogy igen nagy eltérések vannak a megítélt kártérítésekben: volt olyan ügy, amelyben 140 ezer forintot, és volt olyan, amelyben 5 millió forintot ért egy ártatlanul leült hónap. A bíró azt mondta: ítéletének alapja a pszichiáteri-pszichológusi szakvélemény volt. Ebben az állt, hogy "enyhe, közepes fokú traumát" okoztak a történtek a három férfinak, de pszichiátriai betegség egyiküknél sem alakult ki, nem történt súlyos személyiségváltozás, gyógykezelésre nem szorultak.

A bíró azt mondta, a kártérítés mértékének megállapításához körültekintően kellett vizsgálni a felperesek személyi körülményeit. Közölte: "a bíróság kiemelten értékelte", hogy a fogvatartás egyikük "családjában sem ismeretlen". Felsorolta, hogy az egyik férfi bátyja, a másiknak az apja és a nagybátyja, a harmadik pedig saját maga ült már börtönben. A bíró szerint ez megkönnyítette a visszailleszkedésüket a családjukba.

Te vagy a cigánygyilkos?

"Magyarországon nincs igazságszolgáltatás" – vonta le a következtetést az ítélethirdetés után Szabó Adorján, aki szerint azért született ilyen ítélet, mert ők romák. Elmondta, hogy fellebbeznek, sőt, ha kell, Strasbourgig is elmennek. Ő is, Németh Renátó is azt panaszolta: a pénzből az életüket szerették volna rendbetenni, de ha a megítélt kétmillióból még ki kell fizetniük az illetéket és az egyéb perköltségeket, alig marad a zsebükben valami.

Legjobban azonban nem a pénz bántja őket, hanem az, hogy büntetlenül maradtak az őket ártatlanul előzetesbe juttatók. Azt szeretnék, hogy vonják felelősségre a lőpornyomokat vizsgáló szakértőket és a hamis tanút, aki "most is ott szaladgál a faluban". Keserűen emlegették fel azt is, hogy hiába vállalták többször is a poligráfos vizsgálatot, ami őket igazolta, mégsem hittek nekik. Németh elpanaszolta, hogy állítása szerint a börtönben megverték az őrök, a rabkórházban pedig rosszul végeztek el rajta egy műtétet, több vágást ejtettek, mint kellett volna.

Úgy érzi, a hamis vádtól máig nem tud szabadulni. Azt mesélte, többször is előfordult, hogy megállították az utcán, a buszon, és megkérdezték tőle: "Te vagy a cigánygyilkos?" "Az ügy súlyosságát szerintem nem mérték ebbe bele. Akkor most ez a kétmillió vissza fogja nekünk adni?" – fogalmazott. A két fiatalember szerint a mai napig senki nem kért tőlük bocsánatot.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.