Több ezer orvos mondhat fel

2011.05.24. 17:25
Az év végéig adott haladékot a Magyar Rezidens Szövetség a kormánynak, hogy érdemi lépéseket tegyen a rezidensek, orvosok bérének rendezésében. Az átlagbér háromszorosát követelik, amennyiben nem történik változás, január elsejével tömegesen mondanának fel az orvosok, de addig is "letétbe helyezik" felmondásukat. A sajtótájékoztatón váratlanul megjelent az egészségügyi államtitkár, aki azt mondta: dolgoznak a probléma megoldásán, de ha az orvosok külföldre mennek, itthon maradt kollégáikkal szúrnak ki.

„Minden nap három magyar orvos adja fel a küzdelmet, és hagyja el a magyar határt. Beavatkozás nélkül világosan látszik, hogy össze fog omlani az ellátórendszer. A kialakult helyzet az elmúlt évtizedek politikájának közös felelőssége” – mondta Papp Magor, a Magyar Rezindes Szövetség (MRSZ) elnöke egy mai sajtótájékoztatón.

Az MRSZ vasárnap tartott gyűlésén négy régiós vezető és a szövetség országos vezetése döntött arról, hogyan hívják fel a kormányzat figyelmét a súlyos veszélyhelyzetre. Ma ismertették azt az ultimátumot, amelyben megfogalmazták követeléseiket, és amellyel az orvosok itthon maradását ösztönző intézkedésekre bírnák rá a kormányt.

A kezdő orvosok érdekvédelmét képviselő szervezet elvárása, hogy az orvosok bére érje el a nemzetgazdasági átlagfizetés (jelenleg kb nettó 140 ezer forint) háromszorosát, számolják el a túlórákat, és a szakma szabályai szerint gyakorolhassák hivatásukat. „Szeretnénk időben jelezni, hogy mi már döntöttünk. December 31-ig tömegesen fogjuk letétbe helyezni felmondásainkat. Ezek akkor fognak aktiválódni, ha a kormányzat és a rezidens szövetség között nem történik érdemi megállapodás” – mondta az elnök.

Papp Magor szerint magyar sajátosság, hogy a bérlistán az orvosok a lista végén szerepelnek, a kezdő orvosok 80-90 ezer forintos nettó fizetést kapnak.

„Útra készen áll több ezer szakdolgozó, akiket a változás reménye tartott itthon. A fizetésünk a segédmunkásokéval, a konyhai kisegítő munkásokéval és utcaseprőkével egyezik meg. A nyugati bérek ötödéért itthon lehetne tartani az orvosokat. Nem várunk 800 ezer, 1 millió forintos bért, de a gazdaság teljesítéséhez mérten becsüljék meg az orvosokat" – tette hozzá.

Egy hónapja a rezidens szövetség levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz, azt kérve, biztosítson forrást helyzetük rendezésére. A levélre néhány napja kaptak választ, amelyet egy főosztályvezető írt alá, és nem tartalmazott érdemi reagálást. „A múlt héten világost jelzést kaptunk, hogy nem vagyunk fontosak. Levélben fordultunk Orbán Viktorhoz, hogy segítsen az egészségügyben zajló folyamatok megállításában, de a miniszterelnök válaszra sem méltatta a magyar egészségügyet” – mondta. Hozzátette, az egészségügyi államtitkársággal folyamatos a munkakapcsolat, azonban náluk hiányoznak a többletforrások, ezért kérték a miniszterelnök közbenjárását.

A kezdeményezést egyéb szakmai szervezetek, köztük a Magyar Orvosok Szövetsége is támogatja. A rezidensek mellett az orvosok, szakorvosok akár több ezren csatlakoznak az akcióhoz, pontos számot azonban egyelőre nem tudott mondani az MRSZ elnöke.

A sajtótájékoztatón megjelent Szócska Miklós
A sajtótájékoztatón megjelent Szócska Miklós

A sajtótájékoztatón váratlanul megjelent Szócska Miklós a Nemeztierőforrás-minisztérium államtitkára. „Folynak az előkészítő munkák. Dolgozunk rajta, nagyon keményen. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a rezidens szövetséggel” – mondta. Az államtitkár részleteket nem árult el, de megjegyezte: a külföldre távozók itthon maradó kollégái pórul fognak járni, mert az eddiginél is többet kell majd ügyelniük. Az egészségügyi államtitkár cáfolta a rezidens szövetség állítását, miszerint Orbán Viktort nem érdekelné a probléma.

Szócska Miklós korábban is úgy nyilatkozott, hogy intenzíven dolgoznak a rezidenskérdés megoldásán. Egy május eleji konferencián is fontosnak nevezte az egészségügyben dolgozók bérének rendezését. Akkor elmondta, határozatokban rögzítik majd, hogy a rendszerből visszaforgatható tartalékokat a bérekre kívánják fordítani.

Csehországban az év elején ugyancsak az alacsony bérek miatt 3500 orvos nyújtotta be a felmondását. A tiltakozó akció hatására a kormány megemelte a kórházi orvosok fizetését.