A Fidesz etikai bizottsága el fog járni Pokorni ügyében

2011.05.25. 15:12 Módosítva: 2011.05.25. 17:46
A pártszövetség frakcióvezetői ugyan megpróbálták tompítani a Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán oktatási bizottsági elnök közötti ellentétet, de a vizsgálatot kezdeményező beadvány már megérkezett a Fidesz etikai bizottságához. A testület elnöke kijelentette, a pártalapszabálynak megfelelően fognak eljárni.

Hoffmann Rózsa KDNP-s oktatási államtitkár etikai vizsgálatot kezdeményezett a Fidesz alelnöki posztját is betöltő Pokorni Zoltán oktatáspolitikus ellen.

A hivatalos kormányzati vonalat képviselő Hoffmann Rózsa államtitkár azért rágott be Pokornira, mert az egykori oktatási miniszter rendszeresen kritizálta az államtitkár reformjavaslatait. Beadványában össze is gyűjtötte azokat a sajtóanyagokat, és a cikkekből színes aláhúzásokkal ki is emelte azokat a kifejezéseket, amelyekkel a fideszes képviselő szerinte megsértette őt az elmúlt hónapokban.

A beadvány megérkezett hozzánk – mondta az Indexnek a Fidesz etikai bizottságának elnöke. Kontrát Károly kijelentette, a bizottság a Fidesz alapszabályának megfelelően fog eljárni az ügyben. Az etikai bizottsági elnök az üggyel kapcsolatban további részleteket nem volt hajlandó elmondani.

Krakkó Ákos, a frakció sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, a testület még nem döntött arról, hogy lesz-e vizsgálat.

A párt alapszabálya a „Szövetség” minden tagja, vagy testülete számára lehetővé teszi, hogy a hatáskörébe tartozó ügyekben beadvánnyal forduljon az etikai bizottsághoz, amely az átvételtől számított tizenöt napon belül köteles megindítani az eljárást. A vizsgálatot a megindítástól számított harminc napon belül le kell zárni. Az etikai bizottság döntése nyomán a megrovástól a kizárásig terjedhetnek a büntetések, amelyek ellen nem lehet fellebbezni.

Úgy tudjuk, Pokorni Zoltánt még nem értesítették arról, hogy lesz-e vizsgálat, és ha igen, mikor. Harrach Péter a KDNP frakcióvezetője ugyanis azt nyilatkozta kedden a Népszabadságnak, hogy nem indul etikai vizsgálat a Fidesz-alelnök ellen, hanem tisztázó beszélgetésen próbálják elsimítani a két oktatásüggyel foglalkozó politikus konfliktusát.

Harrach Péter az MTI-nek szerdán is megerősítette, hogy tisztázó beszélgetést szervez, amelynek időpontja egyeztetés alatt áll, és azon a két vitatkozó fél mellett Varga Mihály, a Fidesz alelnöke, valamint ő is részt vesz.

Harrach Péter azt mondta, hogy három területen lát tisztáznivalót, a szakmai kérdésekben, az eszmei álláspontok területén és személyes síkon. Szakmai kérdéseknek természetesen van helye a szövetség életében, ezeket, ahogy a szakmai és érdekképviseleti szervezetekkel, a szövetségen belül is meg kell tárgyalni - mutatott rá. Az elvi álláspontokat tekintve nehéz tagadni, hogy Hoffmann Rózsa markáns kereszténydemokrata-konzervatív állásponton van, és az is nyilvánvaló, hogy Pokorni Zoltán "elvi megfontolásaiban vannak liberális elemek" - mondta. Harrach Péter szerint a szakmai és elvi vitákat a Fidesz-KDNP oktatási kabinetjében érdemes lefolytatni.

A KDNP-s frakcióvezető bízik benne, hogy személyes ellentét és feszültség nincs. Úgy fogalmazott: mindkettejük védelmében szerencsés lenne, ha Pokorni Zoltán nem adna okot olyan találgatásokra, hogy "utódját azért bírálja, mert személyes ambíciói útjában áll".