Harmincöt embert küld el a Külügyminisztérium

2011.05.26. 18:07 Módosítva: 2011.05.26. 20:30

A Külügyminisztérium elbocsátja 35 munkatársát, a lépés a korábban előírt idei létszámcsökkentés része, jelentette be a tárca. "A Külügyminisztérium a jogszabályok által előírt létszámleépítésre kényszerül mind a minisztériumban, mind a külképviseleteken" - írta a sajtófőosztály. Az érintett 35 ember munkaviszonyát a napokban szüntetik meg.

A Népszabadság úgy tudja, hogy tapasztalt diplomatákat, és egykori nagyköveteket is elbocsátanak. A lap szerint Balassa János volt dublini, Nikicser László volt párizis, Varga Imre volt belgrádi nagykövet, valamint Tóth Tamás volt malajziai nagykövet, egykori külügyi szóvivő is az elbocsátandók között van.

A kormány 2010-ben úgy rendelkezett, hogy a minisztériumoknál 2011-ben 5 százalékos, azok háttérintézményeinél pedig 10 százalékos létszámcsökkentést kell végrehajtani. A kormány indoklása szerint a közszféra átalakításával egy kisebb, hatékonyabb állam létrehozása a cél.

A sajtófőosztály megerősítette, hogy a tárcánál idén még további elbocsátások várhatók. Arra a kérdésre nem válaszoltak, hogy az elbocsátottak milyen arányban oszlanak meg a Magyarországon dolgozó, illetve külföldi szolgálatot teljesítő diplomaták között, és arra sem, milyen beosztású munkatársakat bocsátanak el.