Az RTL Klub visszautasítja az érdi polgármester magyarázkodását

2011.05.27. 15:12
Újabb frontot nyitott Érd fideszes polgármestere, T. Mészáros András, állítja az RTL Klub. T. Mészáros szerdán közleményben kért elnézést, amiért az RTL Klub egy korábbi műsorában politikai pedofíliával vádolta meg a város iskola-összevonási tervei ellen demonstráló szülőket, egyúttal a televízióra hárította sértő kijelentéseiért a felelősséget. A csatorna szerint az eredeti felvételek bizonyítják, nem igaz, hogy megvágták a polgármester interjúját.
Fotó: Tóth Gyula
Fotó: Tóth Gyula

Félretájékoztatással vádolta meg az RTL Klubot az érdi polgármester. T. Mészáros András a kereskedelmi adó Házon kívül című műsorának adott interjút a városban zajló iskolaösszevonásokról.

Az interjúban szóba került az a több száz fős tüntetés is, ahol szülők és gyerekek közösen demonstráltak az önkormányzat tervei ellen. T. Mészáros András megfogalmazása szerint „az ilyen politikai pedofília tárgyát kimerítő, a gyerekeket maguk előtt toló tüntetés önmagában felháborító”.

T. Mészáros a sértő kijelentés miatt szerdán közleményt adott ki, amelyben elnézést kért mindazoktól, akiket „akaratán kívül” megsértett. Magyarázata szerint a műsorban elhangzott mondat „nem a gyermekük jövőjéért aggódó szülőkre vonatkozott, hanem azokra a politikai érdekektől is vezérelt személyekre, akik tudatosan félretájékoztatják a szülőket s rajtuk keresztül a gyerekeket”. A fideszes politikus szerint a műsor szerkesztői kivágták az interjú egy részét, ezért volt félreérthető a mondandója.

Az RTL Klub a polgármester állításaira reagálva közzétette az interjú teljes szövegét:

“A szülőknek a magatartása meg hát egyszerűen felháborító. Egy-két szülőnek természetesen, nem az összesnek, mert van, aki egyetért ezzel, világos, hogy egy ilyen tévéműsorban általában azok szólalnak meg, akik nem értenek vele egyet, nincs is evvel semmi különösebb gond, de az a két-három ember, akik szervezték a tüntetést, miután tartottunk egy szülői értekezletet, ahová a Hunyadinak a szülőit és, illetve a Széchenyi iskola szülőit is meghívtuk és egy jó három és fél órán keresztül próbáltuk meg tájékoztatni őket, illetve ők mondták el a kétségeiket és ezeket a kétségeiket próbáltuk meg eloszlatni, utána tartottak egy, egy... azt kell mondjam, ilyen politikai pedofília tárgyát kimerítő, a gyerekeket maguk előtt toló tüntetést, ez önmagában felháborító. És nem azt mutatja, hogy a szülők a gyermekekért, vagy a szülők a tanárokért, hanem úgy tűnik, mintha a szülők a saját szándékaikat, akaratukat megvalósítandó, a gyermekeket is felhasználva egyfajta politikai tüntetést tartottak ellenünk. Úgyhogy ez egy furcsa, nagyon furcsa dolog volt és nem is értem ezeket a szülőket és nem is értem a felelőtlenségüket.”

Az RTL Klub feltette az érdi polgármesteri hivatalban készült beszélgetés teljes, vágatlan változatát a Házon kívül honlapjára.

A műsor felelős szerkesztője, Kováts Mihály által jegyzett válaszlevélben az RTL Klub visszautasítja T. Mészáros vádjait, és elvárja, hogy megkövesse a hamisan vádolt szerkesztőséget.

Arató Zsolt, az érdi polgármester sajtófőnöke az Indexnek azt mondta, a vágatlan verzió továbbra is őket igazolja, ezért a médiahatósághoz fordulnak.